Радован Караџић тужио Велику Британију

22.08.2024. 09:06
9
ИЗВОР: nezavisne.com

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић (79) тужио је Владу Велике Британије за нехумано поступање и кршење људских права у затвору на острву Вајт.

Према писању британског Дејли Мејла, Караџић тражи одштету од 50.000 фунти. Њему је забрањено да комуницира на матерњем српском језику и да у ћелији има књиге и лаптоп.

То се, према писању портала, дешава након што је његова кћерка Соња Караџић-Јовићевић 2021. године тврдила да њеног оца у британском затвору држе у "нездравим" и "нецивилизованим" условима. Подсјећају да је Караџићева кћерка тада за Срну, рекла да што се физичког и здравственог стања њеног оца тиче, он је смјештен у условима који су неприхватљиви.

- Ако томе додамо и чињеницу да се налази у згради пуној канцерогеног азбеста која је забрањена широм свИЈета, јасно је у каквом ће стању бити - изјавила је она. 

Рекла је и да је премјештање њеног оца у затвор у Британију било намјерно у инат њеној породици.

- Мој отац је у веома нецивилизованој ситуацији, а што се његове породице тиче, његово пресељење на југ Енглеске намјерно је направљено да би га држао подаље, ван правила Резолуције Уједињених нација коју је усвојио Савјет безбедности. Биће нам веома тешко физички, финансијски и процедурално, због виза, имунизације током пандемије, па чак и послије тога, да икада одемо тамо и посјетимо га.     

Караџић је осуђен 2019. године за геноцид над Хрватима и муслиманима током посљедњег рата у БиХ.  Првобитно је осуђен на 40 година затвора на Међународном кривичном суду у Хагу, а потом му је казна повећана на доживотну робију без условног отпуста.

Подсјећају да је Караџић пребачен авионом из Холандије у Велику Британију 2021.   Британија је била у великој мјери укључена у његову осуду, а бивши министар спољних послова Доминик Раб био је један од младих адвоката који је израдио правну процедуру за његово пребацивање у Велику Британију, пише Дејли Мејл, преноси Тан‌југ.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    За њиха четник 23.08.2024. 10:46
    Види што балије Ћитају српске вијести :) нека нека. Неће ли се описменити.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 15:04
    Zločinci su ga osudili.
  • Generic placeholder image
    Realista 22.08.2024. 12:00
    Osuđeni ratni zločinac.I ne treba ga uopšte pominjat,zlo koje je završilo na smetljištu istorije
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 10:44
    Oj ture, kasaba ti je naselje, češće dio većeg grada, naseljen šljamom i garavim turistima. Na prostoru bejha, kasabe nastaju kao mjesta za naseljavanje bašibozuka. Gotovo sva vaša naselja vi sami imenujete kasabama. To vam je dokaz porijekla.. Nikada i nigdje se mjesto većinski naseljeno hrišćaniima nije nazivalo kasabom, to je apsurd za vas. I ture, kako god se ti sam imenovao, ne možeš sakriti ko si. Primitivno, nemoralno, nekulturno stvorenje... mora doći do izražaja.
  • Generic placeholder image
    Ime: 22.08.2024. 10:13
    Skijas ja I? najjace je kad se neki srpcic uvjeri da je iznio argument... HAHHAHAHAHHA al haj ako nista nazivas tu kasabu pravim imenom - Lukavica, a ne ko ovi tzv istocno sarajevo. Bravo skijas, bravo!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.08.2024. 10:12
    Oj ture, knečali ste vi 90 - ih jer nikada niste bili ratnici nego primitivni zločinci. Kmečali ste jer ste samo počeli da plaćate račune. Monstruozni zločini će sigurno doći na naplatu. Bavi se ti Aljom a našega Predsjednika i Vrhovnog komandanta ostavi nama.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.08.2024. 09:55
    Eno muslimani hoće sa nama. Puna ih Lukavica.
  • Generic placeholder image
    Ime: 22.08.2024. 09:51
    I sad ce retardirani srpcici poceti kmecati kmeee kmeee nas djenerool a ono govno genocidno... i onda se svrbi pitaju sto niko nece sa njima ;(
  • Generic placeholder image
    Joža 22.08.2024. 09:50
    Pustiće ga da se brani sa slobode
Повезане вијести
Радован Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења Радован Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења
Радовану Караџићу су ускраћена сва људска права Радовану Караџићу су ускраћена сва људска права
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    5h 57m
    4
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    22h 33m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    23h 13m
    10
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    7h 15m
    6
  • Чији је наш Андрић
    10h 9m
    0