Rasprava o sastavu Savjeta ministara, SDA poziva da se glasa protiv

25.01.2023. 13:38
0
IZVOR: srna.rs

Poslanik DF-a Milan Dunović ocijenio je tokom rasprave u Predstavničkom domu parlamenta BiH o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara da se nisu stekli formalno-pravini uslovi za potvrđivanje ministara jer nije do kraja izvršena bezbjednosna provjera kanidata kako predviđa Zakon o pristupu podacima.

Dunović je rekao da poslanici nisu dobili podatke da li su kandidati za predsjedavajućeg, zamjenike predsjedavajući i ministar bezbjednosti prošli provjeru vezano za pristup tajnim podacima.

Poslanik NES-a Zlatko Miletić rekao je da neće glasati za novi saziv Savjeta ministara ali je izrazio uvjerenje da će biti dovoljno glasova za njegovo potvrđivanje.

On je dodao da vjeruje u projekt "osmorke", ali je ukazao na manjak žena među predloženim kandidatima, ocijenivši da bi novi saziv mogao da liči na neki "mačo klub".

Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da oni koji budu glasali za predloženi Savjet ministara moraju da razmisle o ličnom integritetu.

- Svi smo svjedoci i znamo da su neki od kandidat za Savjet ministara povezani sa kriminalnim strukturama, a neki sa porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama - rekao je Bosić.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović smatra da novi sastav Savjeta ministara odlikuje nedostatak kompetencija, od kojih su neki, predočili diplome "divljih fakulteta" te pozivao poslanike da ne glasaju za predložene kandidate.

Mehmedović je ukazao na manjkavost procedura provjera kandidata za ministre u Savjetu ministara za koje je rekao da su ih prošli u formalnom smislu.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da ne stoje kvalifikacije Mehmedovića koji govori o divljim fakultetima u Novom Sadu, na Palama.

- Zamolio bih poslanike da ne generalizuju stvari jer je riječ o univerzitetima u Novom Sadu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu - rekao je Borenović.

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković smatra da je Mehmedović maliciozno i namjerno univerzitete u Istočnom Sarajevu i Novom Sadu nazvao divljim.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić napomenuo je da u Republici Srpskoj postoje dva javna univerziteta koji su akreditovani, te je i on ocijenio malicioznim navod Mehmedovića.

Poslanik SDA Safet Kešo rekao je da oni koji danas glasaju danas za formiranje vlasti na niovu BiH neće moći biti amnestirani od fragmentacije jer bi ministri mogli samovoljno provoditi politike.

Kešo je takođe pozvao poslanike da glasaju protiv ovakvog Savjeta ministara.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da oni koji budu glasali za predloženi Savjet ministara moraju da razmisle o ličnom integritetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa tržišta BiH povučeno 99 bicikala za djecu Sa tržišta BiH povučeno 99 bicikala za djecu
Prosječna plata u januaru u BiH 1.209 KM Prosječna plata u januaru u BiH 1.209 KM
Sutra sunčano uz umjerenu oblačnost Sutra sunčano uz umjerenu oblačnost
Najčitanije
 • Uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti i napada na policijskog službenika u Istočnoj Ilidži
  23h 28m
  8
 • Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
  23h 46m
  5
 • FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
  17h 45m
  11
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  14h 56m
  0
 • Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
  13h 57m
  0