Расправа о саставу Савјета министара, СДА позива да се гласа против

25.01.2023. 13:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Посланик ДФ-а Милан Дуновић оцијенио је током расправе у Представничком дому парламента БиХ о именовању министара и замјеника министара у Савјету министара да се нису стекли формално-правини услови за потврђивање министара јер није до краја извршена безбједносна провјера канидата како предвиђа Закон о приступу подацима.

Дуновић је рекао да посланици нису добили податке да ли су кандидати за предсједавајућег, замјенике предсједавајући и министар безбједности прошли провјеру везано за приступ тајним подацима.

Посланик НЕС-а Златко Милетић рекао је да неће гласати за нови сазив Савјета министара али је изразио увјерење да ће бити довољно гласова за његово потврђивање.

Он је додао да вјерује у пројект "осморке", али је указао на мањак жена међу предложеним кандидатима, оцијенивши да би нови сазив могао да личи на неки "мачо клуб".

Посланик СДС-а Младен Босић рекао је да они који буду гласали за предложени Савјет министара морају да размисле о личном интегритету.

- Сви смо свједоци и знамо да су неки од кандидат за Савјет министара повезани са криминалним структурама, а неки са породичним насиљем и насиљем над женама - рекао је Босић.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић сматра да нови састав Савјета министара одликује недостатак компетенција, од којих су неки, предочили дипломе "дивљих факултета" те позивао посланике да не гласају за предложене кандидате.

Мехмедовић је указао на мањкавост процедура провјера кандидата за министре у Савјету министара за које је рекао да су их прошли у формалном смислу.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да не стоје квалификације Мехмедовића који говори о дивљим факултетима у Новом Саду, на Палама.

- Замолио бих посланике да не генерализују ствари јер је ријеч о универзитетима у Новом Саду и Универзитету у Источном Сарајеву - рекао је Бореновић.

Посланик Српског клуба Милан Петковић сматра да је Мехмедовић малициозно и намјерно универзитете у Источном Сарајеву и Новом Саду назвао дивљим.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић напоменуо је да у Републици Српској постоје два јавна универзитета који су акредитовани, те је и он оцијенио малициозним навод Мехмедовића.

Посланик СДА Сафет Кешо рекао је да они који данас гласају данас за формирање власти на ниову БиХ неће моћи бити амнестирани од фрагментације јер би министри могли самовољно проводити политике.

Кешо је такође позвао посланике да гласају против оваквог Савјета министара.

Посланик СДС-а Младен Босић рекао је да они који буду гласали за предложени Савјет министара морају да размисле о личном интегритету.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 27m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 52m
    0