Reakcija građana na inicijativu smanjenja cijena na Jahorini

02.09.2021. 13:13
1

Čitateljka, čije ime je poznato redakciji portala Katera i koja je željela ostati anonimna, poslala nam je pismo u namjeri da pohvali inicijativu za smanjenjem cijena na Jahorini za građane Istočnog Sarajeva, ali i da postavi pitanje nadležnim institucijama i lokalnim samoupravama o aktuelnim problemima vezanim za Jahorinu, a kojim se ne posvećuje dovoljno pažnje, kako ona piše u pismu, koje prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Svaka čast na ideji da se za stanovnike Istočnog Sarajeva odrede drugačije cijene na Jahorini i to je za svaku pohvalu. Lijepo je i pohvalno vidjeti da se neko danas brine o interesima građana, zato Vas molim da objasnite tim istim građanima, a pogotovo onima koji svojim radom na Jahorini hrane svoje porodice, te plaćaju razne poreze svojoj državi, zašto, kada se toliko brinete za interese građana, odobravate raznim dozvolama gradnju na toj istoj Jahorini?

Ako nastavite odobravati (ne)plansku gradnju na Jahorini na ovaj način, građanima, a ni turistima neće ostati ni centimetar staze, nijedno drvo, ništa. Nisu ni sve gradnje na planini iste. Neko mora da uloži u objekat samo da bi izašao iz stijene ili potoka, toliko koliko je nekome potrebno da završi cijeli objekat, ali na samoj stazi!

Pitam Vas gdje i na koji način će se parkirati gosti objekata izgrađenih na samoj stazi? Na javnim parkiralištima koja su potrebna i za naše građane, ako se ne varam? Za koju godinu, umjesto zastavica na stazama, obilazićemo objekte, visoke toliko da vikendice izgrađene prije 20 godina, kraj njih izgledaju kao pečurke!

Da li, kada izdajete dozvolu za gradnju, ikad pogledate kako se taj objekat uklapa u okolinu? Da li remeti neki red? Zašto se gradnja ne preusmjeri na Trebević, Begovinu ili neka druga okolna mjesta? Pa da se i ta mjesta ravnomjerno razvijaju i uključuju u turističku ponudu. Treba da se gradi i modernizuje, ali ne na ovaj način!

Ali dosta o gradnji! Puno priče, a sve će ostati isto. Konstruktivne kritike su uvijek dobrodošle, ali Vaša nažalost predstavlja samo ružan način privlačenja pažnje na sebe. Sigurna sam da se Olimpijski centar nije izrugivao svojom zahvalnicom nikome, a pogotovo ne građanima. Sigurna sam da će pronaći način da omoguće povoljnije skijanje za naše građane.

Isti taj OC zapošljava mnogo ljudi iz Istočnog Sarajeva i svojim radnicima plaća pošteno za njihov rad, dok s druge strane, ne vidim da Vi pomažete tim radnicima/građanima ili turistima na bilo koji način.

Kada ste posljednji put bili na Jahorini? Put koji vodi do Jahorine nije put za turiste, već za kamione, traktore i bagere! Pored puta ne postoje odmorišta, da se zaustavite, odmorite, razgledate, napravite fotografiju! Ako imate sreće i pronađete proširenje, možete fotografisati šumu, u kojoj su oborena stabla i tako leže već godinama, kao mrtvaci koje nema ko da sahrani.Potok koji divno vijuga uz taj rupavi i izgrbani put je pun tih nesretnih stabala i prijeti da poslije prve kiše poplavi taj nesretni put.

I nikome, ali baš nikome nije važno što se ta šuma siječe i što nemate gdje da stanete i odmorite se, što nemate putokaze kraj puta, što zaštitne mreže ne drže više te stijene i kamenje! Nikome nije bitno da je Jahorina, Jahorina od ulaza u Pale ili u Istočno Sarajevo. Da Jahorina nije samo hotel na samoj stazi, već i ski lift, parking, staza za šetnju, pogled, očišćen i siguran put i tako dalje.

Da li znate da ste prošle sezone jedinoj apoteci na planini zabranili da prodaje bilo šta što ima lijek u sebi?! Da ste Vi došli na planinu i Vaše dijete dobije temperaturu, a nemate nigdje da kupite paracetamol, da li biste ponovo došli na tu planinu? Ljekare na planini možete dobiti samo od 08.00 do 16.00 časova! Valjda se ne može niko razboljeti prije ili poslije tog perioda?! I pri tome, pohvala za dežurne ljekare na planini, ovo je upućeno Vama svima koji odlučujete na slijepo, ne pitajući i ne istražujući.

Zašto za te „građane“ ne obezbijedite autobusku liniju i ljeti i zimi?! Ne izruguje se Olimpijski centar našim građanima, već Vi!

Turizam je jedina privredna grana koja koliko-toliko funkcioniše na ovim prostorima i donosi zaradu i građanima i državi. I umjesto da se udružite, i poslodavci (investitori, hotelijeri, restorateri) i lokalne uprave, i građani, da svi zajedno radimo za zajedničko dobro koje ćemo ostaviti našoj djeci, Vi se bavite jednim bilbordom na kojem se neko nekome „zahvaljuje“?!

Lako ćemo mi platiti cijenu skijanja i na Jahorini, i na bilo kom drugom skijalištu u Evropi i svijetu, ako budemo svi zajedno radili na standardu naših građana.

*Napomena: Stav čitalaca iz rubrike "Pisma čitalaca" ne odražava stav redakcije i uredništva portala Katera, već isključivo stav autora teksta!

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    oblak 02.09.2021. 16:34
    Potpisujem sve napisano! Planina je uništena, ljeti nalikuje na kamenolom, zimi je bolje jer snijeg sve to pokrije, pod uslovom da ima prirodnog snijega da sve nakaradne postupke čovjeka zatrpa. Put nikakav, zimi još pokriven utabanim snijegom i ledom, parking - skoro da ga ni nema. Arhitektura. Šta to bi na Jahorini? Nema je, a neće biti ni staza - poklopiće ih hoteli. Niko ne spominje ekologiju, posebno gdje završava kanalizacija iz svih tih objekata. Fekalne bakterije su pronađene u uzorcima vode sa izvorišta u podnožju Jahorine. Neka ima prevoz iz Sarajeva za Jahorinu, a ovo što su opštinari pokrenuli inicijativu za niže cijene usluga za stanovnike Istočnog Sarajeva, opet je to zbog njih, manjine, i njima postalo skupo, a ne zbog nas, većine, kojoj bi i tad Jahorina bila nedostižna sem na par sati jednom u sezoni. Eventualno. Bilbordi - tipično, zamajavaju nas glupostima, a ne shvataju da je običnom narodu muka i od njihovih stranačkih bilborda koje svako malo bilo kojim povodom kače.
Povezane vijesti
Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 46m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 39m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    13h 3m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 32m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    11h 24m
    0