Realizacija projekta "Snažne porodice - zdrava djeca"

23.03.2022. 19:05
0
IZVOR: srna.rs

Centar za socijalni rad Istočna Ilidža u saradnji sa Udruženjem za prevenciju zavisnosti "NARKO-NE" iz Sarajeva realizuje projekat pod nazivom "Snažne porodice - zdrava djeca".

Cilj projekta je da se posebna pažnja posveti porodici, koja je osnovna ćelija društva, odnosno ovaj program podržava roditelje ili staratelje u izazovnim okruženjima u vaspitavanju djece, ali i jača pozitivno funkcionisanje i interakciju porodice.

Direktor Centra za socijalni rad Istočna Ilidža Bosa Kalinić izjavila je Srni da je projekat osmišljen tako da pomaže porodicama iz siromašnijih oblasti da se izbore sa izazovima.

- Odrasli, kao i djeca, često se bore sa posljedicama visoke nezaposlenosti i sukoba u porodici i u okruženju. Dodatni stres za staratelje i njihovu djecu može izazvati anksioznost i depresiju, probleme sa snom i bijes. Program nije namijenjen odraslima ili djeci koji imaju teške reakcije na poteškoće i stres - navela je Kalinićeva.

Ona je dodala da su stručni radnici Centra završili obuku za rad sa porodicama koju je organizovalo Udruženje "NARKO-NE".

- Program se realizuje u tri sesije tokom tri uzastopne sedmice koje uključuju staratelje, odnosno roditelje, i dvije sesije u kojima im se pridružuju njihova djeca uzrasta od osam do 15 godina. Prvo učestvuju u paralelnim sesijama koje se organizuju za djecu i staratelje, odnosno roditelje, a nakon kojih slijedi zajednička porodična sesija - napomenula je Kalinićeva.

Prema njenim riječima, zainteresovani za učešće u programu još mogu da se prijave do petka, 25. marta, a prijave se mogu preuzeti na stranici "Prevencija" /prevencija.ba/ ili više informacija dobiti na broj telefona 062/959-009 i 057/310-140.

- Svrha ovog programa je smanjiti djelovanje faktora rizika - naklonost prema primjeni nasilnih strategija u roditeljstvu, slabo razvijene vještine upravljanja porodicom, visok nivo stresa, okruženje koje je sklono i pogodno za rano započinjanje upotrebe droge, konfliktno ponašanje i nasilje - istakla je Kalinićeva.

Cilj je, ukazala je Kalinićeva, povećati i djelovanje zaštitnih faktora kao što je unapređenje porodične interakcije, poboljšani odnosi, nenasilna disciplina, učešće u prosocijalnim aktivnostima i socijalna podrška od roditelja.

Stručni saradnik za programe prevencije u okruženju porodice Udruženja "NARKO-NE" Alma Hadžiskakić rekla je Srni da je ovaj projekat program Kancelarije UN za drogu i kriminal /United Nations Office on Drugs and Crime/, osmišljen 2010. godine i sproveden u više od 30 zemalja.

- Djeca su svakodnevno izložena raznim situacijama koje predstavljaju rizik za njihov zdrav razvoj kako unutar porodice tako i izvan nje. Neki od faktora rizika su ekonomsko i socijalno siromaštvo, neadekvatan odgovor sistema, zemlja u tranziciji, posttraumatsko društvo i drugi faktori koji zajedno dovode do dezintegracije stanovništva - navela je Hadžiskakićeva.

Ona je ukazala da su roditelji prinuđeni da više vremena posvete egzistencijalnim pitanjima, te često nisu u mogućnosti da djeci pruže podršku u odrastanju, da ih motivišu za učenje i pomognu njihovo uključivanje u socijalne, kulturne i sportske događaje.

- Izbor najpogodnijeg rješenja je preventivno djelovanje i uvođenje novih metoda rada - istakla je Hadžiskakićeva.

Ona je napomenula da je program "Snažne porodice" prvi put realizovan u januaru prošle godine u saradnji sa Kantonalnim centrom za socijalni rad Sarajevo na području opština Ilidža, Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo.

- Mjerenja su pokazala da je program efikasan na način da unapređuje roditeljsko samopouzdanje i vještine za adekvatnu brigu o djeci, unapređuje ponašanje djece, povećava kapacitet roditelja i djece za nošenje sa stresom, ali i doprinosi unapređenju mentalnog zdravlja svih članova porodice - navela je Hadžiskakićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 56m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 58m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    13h 51m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 56m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    12h 59m
    1