Реализација пројекта "Снажне породице - здрава дјеца"

23.03.2022. 19:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Центар за социјални рад Источна Илиџа у сарадњи са Удружењем за превенцију зависности "НАРКО-НЕ" из Сарајева реализује пројекат под називом "Снажне породице - здрава дјеца".

Циљ пројекта је да се посебна пажња посвети породици, која је основна ћелија друштва, односно овај програм подржава родитеље или старатеље у изазовним окружењима у васпитавању дјеце, али и јача позитивно функционисање и интеракцију породице.

Директор Центра за социјални рад Источна Илиџа Боса Калинић изјавила је Срни да је пројекат осмишљен тако да помаже породицама из сиромашнијих области да се изборе са изазовима.

- Одрасли, као и дјеца, често се боре са посљедицама високе незапослености и сукоба у породици и у окружењу. Додатни стрес за старатеље и њихову дјецу може изазвати анксиозност и депресију, проблеме са сном и бијес. Програм није намијењен одраслима или дјеци који имају тешке реакције на потешкоће и стрес - навела је Калинићева.

Она је додала да су стручни радници Центра завршили обуку за рад са породицама коју је организовало Удружење "НАРКО-НЕ".

- Програм се реализује у три сесије током три узастопне седмице које укључују старатеље, односно родитеље, и двије сесије у којима им се придружују њихова дјеца узраста од осам до 15 година. Прво учествују у паралелним сесијама које се организују за дјецу и старатеље, односно родитеље, а након којих слиједи заједничка породична сесија - напоменула је Калинићева.

Према њеним ријечима, заинтересовани за учешће у програму још могу да се пријаве до петка, 25. марта, а пријаве се могу преузети на страници "Превенција" /превенција.ба/ или више информација добити на број телефона 062/959-009 и 057/310-140.

- Сврха овог програма је смањити дјеловање фактора ризика - наклоност према примјени насилних стратегија у родитељству, слабо развијене вјештине управљања породицом, висок ниво стреса, окружење које је склоно и погодно за рано започињање употребе дроге, конфликтно понашање и насиље - истакла је Калинићева.

Циљ је, указала је Калинићева, повећати и дјеловање заштитних фактора као што је унапређење породичне интеракције, побољшани односи, ненасилна дисциплина, учешће у просоцијалним активностима и социјална подршка од родитеља.

Стручни сарадник за програме превенције у окружењу породице Удружења "НАРКО-НЕ" Алма Хаџискакић рекла је Срни да је овај пројекат програм Канцеларије УН за дрогу и криминал /United Nations Office on Drugs and Crime/, осмишљен 2010. године и спроведен у више од 30 земаља.

- Дјеца су свакодневно изложена разним ситуацијама које представљају ризик за њихов здрав развој како унутар породице тако и изван ње. Неки од фактора ризика су економско и социјално сиромаштво, неадекватан одговор система, земља у транзицији, посттрауматско друштво и други фактори који заједно доводе до дезинтеграције становништва - навела је Хаџискакићева.

Она је указала да су родитељи принуђени да више времена посвете егзистенцијалним питањима, те често нису у могућности да дјеци пруже подршку у одрастању, да их мотивишу за учење и помогну њихово укључивање у социјалне, културне и спортске догађаје.

- Избор најпогоднијег рјешења је превентивно дјеловање и увођење нових метода рада - истакла је Хаџискакићева.

Она је напоменула да је програм "Снажне породице" први пут реализован у јануару прошле године у сарадњи са Кантоналним центром за социјални рад Сарајево на подручју општина Илиџа, Нови Град Сарајево и Ново Сарајево.

- Мјерења су показала да је програм ефикасан на начин да унапређује родитељско самопоуздање и вјештине за адекватну бригу о дјеци, унапређује понашање дјеце, повећава капацитет родитеља и дјеце за ношење са стресом, али и доприноси унапређењу менталног здравља свих чланова породице - навела је Хаџискакићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 21m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 5m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 10m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 14m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 41m
    0