Repriza eksperimentalne male mature na proljeće

13.10.2020. 09:27
0
IZVOR: Glas Srpske

Eksperimentalna mala matura u osnovnim školama u Srpskoj trebalo bi da bude organizovana krajem ove školske godine, a pored matematike, pred đacima bošnjačke nacionalnosti umjesto srpskog bi se mogli naći testovi iz bošnjačkog jezika.

Republički pedagoški zavod već je dostavio prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture RS za još jedno održavanje eksperimentalne male mature u Srpskoj, u koju bi ovaj put bio uključen i predmet bošnjački jezik.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je za “Glas Srpske” da su predložili održavanje još jedne eksperimentalne male mature zbog toga što đaci proljetos iz epidemioloških razloga nisu bili u mogućnosti da testiraju znanje stečeno u prethodnoj školskoj godini.

- Namjera nam je da u malu maturu uvrstimo i bošnjački jezik, jer znanje djece bošnjačke nacionalnosti iz tog predmeta do sada nije bilo testirano. Sa planovima organizacije krećemo čim nam stigne odgovor resornog ministarstva - kazao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je krajem prethodne školske godine trebalo da bude održana završna eksperimentalna mala matura u svim školama.

- S obzirom na okolnosti u kojima smo se našli, završna eksperimentalna mala matura nije realizovana i zato smatramo da bi bilo najbolje da to bude urađeno krajem ove školske godine - kazao je Popržen, koji smatra da je uvođenje bošnjačkog jezika u eksperimentalnu malu maturu dobra ideja.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda kaže da bi bilo korektno prema učenicima da se ove školske godine sprovede eksperimentalna mala matura.

- Plašim se da je ovaj skraćeni nastavni plan i program koji imamo zbog virusa korona od marta značajno uticao na nivo postignuća učenika osmog i devetog razreda - rekla je Mrda.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović zadovoljan je rezultatima prethodne provjere znanja.

- Svakako bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama - kazao je Račanović i dodao da bi bilo opravdano da se u malu maturu uvrsti i jezik bošnjačkog naroda za djecu bošnjačke nacionalnosti.

Planovi

Eksperimentalna mala matura proljetos je trebalo da bude održana u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, dok se godinu ranije probno testiranje iz matematike i srpskog jezika izvodilo u 94 školske ustanove.

Prije pojave virusa korona planirano je da od kraja 2020/2021. školske godine mala matura bude obavezna za sve učenike osnovnih škola.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    11h 22m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    11h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    11h 26m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    1h 4m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    10h 17m
    0