Реприза експерименталне мале матуре на прољеће

13.10.2020. 09:27
0
ИЗВОР: Глас Српске

Експериментална мала матура у основним школама у Српској требало би да буде организована крајем ове школске године, а поред математике, пред ђацима бошњачке националности умјесто српског би се могли наћи тестови из бошњачког језика.

Републички педагошки завод већ је доставио приједлог Министарству просвјете и културе РС за још једно одржавање експерименталне мале матуре у Српској, у коју би овај пут био укључен и предмет бошњачки језик.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истакао је за “Глас Српске” да су предложили одржавање још једне експерименталне мале матуре због тога што ђаци прољетос из епидемиолошких разлога нису били у могућности да тестирају знање стечено у претходној школској години.

- Намјера нам је да у малу матуру уврстимо и бошњачки језик, јер знање дјеце бошњачке националности из тог предмета до сада није било тестирано. Са плановима организације крећемо чим нам стигне одговор ресорног министарства - казао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да је крајем претходне школске године требало да буде одржана завршна експериментална мала матура у свим школама.

- С обзиром на околности у којима смо се нашли, завршна експериментална мала матура није реализована и зато сматрамо да би било најбоље да то буде урађено крајем ове школске године - казао је Попржен, који сматра да је увођење бошњачког језика у експерименталну малу матуру добра идеја.

Предсједник Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије Данијела Мрда каже да би било коректно према ученицима да се ове школске године спроведе експериментална мала матура.

- Плашим се да је овај скраћени наставни план и програм који имамо због вируса корона од марта значајно утицао на ниво постигнућа ученика осмог и деветог разреда - рекла је Мрда.

Предсједник Актива директора основних школа у бијељинској регији Предраг Рачановић задовољан је резултатима претходне провјере знања.

- Свакако би требало још једном организовати експерименталну малу матуру прије него што она постане обавезна у свим школама - казао је Рачановић и додао да би било оправдано да се у малу матуру уврсти и језик бошњачког народа за дјецу бошњачке националности.

Планови

Експериментална мала матура прољетос је требало да буде одржана у свих 187 основних школа у Српској, док се годину раније пробно тестирање из математике и српског језика изводило у 94 школске установе.

Прије појаве вируса корона планирано је да од краја 2020/2021. школске године мала матура буде обавезна за све ученике основних школа.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    22h 15m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    20h 22m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    20h 26m
    0
  • Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
    23h 48m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    14h 35m
    1