Respiratori plaćeni 10,5 miliona nisu za intenzivnu njegu

11.05.2020. 18:50
0
IZVOR: nezavisne.com

Tužilaštvo BiH izvršilo je vještačenje spornih respiratora koje je iz Kine za FBiH uvezla firma "Srebrena malina", a u nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije.

Dakle, kako su naveli iz Tužilaštva, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

-Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja, kada je Tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja- saopšteno je iz Tužilaštva.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

-Tužilaštvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i tačno informirati javnost- naveli su.

Firma "Srebrena malina", koja je u vlasništvu voditelja Fikreta Hodžića, uvezla je za FBiH 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Mediji i stručnjaci su ranije objavljivali da se ovi repiratori koriste u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u bolnicama.

Iz Federalne uprave civilne zaštite je ranije saopšteno da su ispoštovane sve procedure u nabavci respiratora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO) Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    6h 6m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 40m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 46m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 7m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    7h 56m
    2