Ribari Pala radno obilježili Svjetski dan voda (FOTO)

22.03.2024. 18:08
0
IZVOR: katera.news

Povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, iz Udruženja "Sportskih ribolovaca Bistrica Pale" sproveli su akciju čišćenja dijela Mokranjske Miljacke u Han Derventi-Pale.

- Ne treba građanima da ukazujemo koliko smo se otuđili od svega što nam je nekad bila osnovna vrlina – rekli su iz udruženja.

Oni su dodali da smo blagosloveni rajskim vrtovima, blagom klimom, izvorima pitke vode, šumom, rijekama, pašnjacima, prelijepim i slavnim planinama.

- Sve smo to nekad cijenili, čuvali, održavali, učili od starijih, nažalost, danas naša mladost i djeca nemaju uzore, razloge vidite, deponije smeća na svakom koraku, uz put, pored rijeka, rijeke i šume pune raznog otpada - naveli su oni.

Današnji dan, dan koji bi trebalo slaviti i poštovati u narodu kao crveno slovo u crkvenom kalendaru,  postao je dio lažne empatije, folklora, dan kada se udruženja i mediji sjete da postoji još jedan dan u kome se tek nešto pominje i kao na nešto upozorava, a ne sveti dan VODA, dan izvora života.

- Da ne idemo u krajnost, dovoljno je pomenuti da su nam rijeke zagađene čvrstim otpadom, da su u svim opštinama provedene kanalizacione cijevi u potoke i rijeke, da smo nekontrolisanom sječom šume u izvorišnim zonama izgubili na ovoj teritoriji oko 60% izvora pitke vode, da nije bolja situacija ni na cijeloj teritoriji Republike Srpske i Federacije - rekli su iz ovog udruženja.

Da nije zbog svega uključen alarm za uzbunu, nego da je davno upaljen kritični-ljubičasti alarm zbog opstanka, te da je krajnje vrijeme da se svi osvjestimo iz ovog bunila i počnemo rješavati probleme.

U to ime USR Bistrica Pale, sve sa novim rukovodstvom na čelu sa poznatim entuzijastom Nikolom Lazarevićem, će na svom Ekološko-ribarskom centru na rijeci Prači (podnožje Jahorine), uskoro organizovati druženje svih sportskih, kulturnih i ostalih udruženja iz Pala, druženje na kojie će biti pozvani i predstavnici vlasti opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i vlade Republike Srpske.

Taj dan ćemo se družiti, zapjevati kao nekad, podsjetiti na davne srećne dane i dogovoriti da te dane vratimo, da u budućnosti zajedno djelujemo preko rukovodstava udruženja i stotina i stotina članova na rješavanju zdrave životne sredine u opštini Pale.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

                                               Foto: Ustupljene fotografije

Sigurni smo da će to biti dan preokreta za Pale i primjer za druge opštine u regiji i Republici Srpskoj, sve da na taj-jedini mogući način krenemo u stvaranje uslova za zdrav i srećan život svih građana Pala, posebno naše mladosti i naše djece.

USR Bistrica Pale je skup ribara, ali i ekoloških aktivista i ljubitelja prirode, ove godine planiramo ugostiti sve, doslovce sve đake iz osnovnih škola na teritoriji Pala(Mokro, dvije škole u Palama i Podgrab).

Možda više priliči da kažemo da ćemo mi služiti našoj djeci u centru koji ima sve potrebne sadržaje za divan doživljaj- druženje naše djece sa prirodom(otimanje od betona i telefona) i što da ne, regrutovanje novih stotina iskrenih ljubitelja prirode i mladih ribara, budućih vlasnika centra koji smo i gradili da ga njima ostavimo, a daće Bog, oni svojim nasljednicima.

Na kraju poruka građanima.

- Molimo vas nemojte bacati smeće po livadama i šumama, pogotovo ne u rijeke,  obale i livade ćemo nekako i očistiti, ali slike „okićenog“ drveća sa Mokranjske Miljacke na ulazu u Pale, sve iz pravca Sarajeva i Sokoca vam govore o našoj sramoti – poručili su iz udruženja.

- Sramoti kojoj kad nema vegetacije svjedoče stotine i stotine hiljada putnika koji godišnje prolaze magistralnim putem uz rijeku Mokranjsku Miljacku, ili desetine i desetine hiljada turista koji dolaze u Pale i na olimpijsku Jahorinu – dodali su ribari.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas je Svjetski dan voda Danas je Svjetski dan voda
Pristup javnoj vodovodnoj mreži ima oko 80 odsto stanovništva Pristup javnoj vodovodnoj mreži ima oko 80 odsto stanovništva
Likovni konkurs za predškolce i osnovce povodom Svjetskog dana voda Likovni konkurs za predškolce i osnovce povodom Svjetskog dana voda
Najčitanije
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    22h 12m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    22h 50m
    1
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    9h 48m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    11h 35m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    10h 35m
    0