Rodno senzitivni jezik i dalje nije prihvaćen među građanima

22.05.2024. 10:52
2
IZVOR: srpskainfo.com

Borkinja, trenerka ili trenerica, sudinica. Zanimanje koje žena obavlja – po slovu Zakona koj važi od ove nedjelje – moralo da bi da bude u ženskom rodu.

Obavezu da koriste rodno senzitivni jezik imaju obrazovne ustanove i mediji, predviđen je i nadzor i praćenje primjene. Sve to, međutim, još uvijek je samo na papiru. Zašto pitali smo u nadležnim ministarstvima.

Da žena bude spremačica, sekretarica, sobarica, učiteljica – to nije nikakav problem. Ali – ako bi žena trebalo da bude kapetanica, vojnikinja, sudinica – onda to baš nije tako jednostavno. Evo šta kažu građani:

– Teško. Barem što se mene tiče, zato što samo ime kaže sudija, pa šta sad sudinica – ništa mi to ne znači, sudija je sudija – rekao je građanin.

– Zvuči mi dobro i smatram da treba da podržimo taj zakon. Ja se potpuno slažem, ako muškarce zovemo u muškom rodu, zašto ne bismo zvali i žene – naglasio je građanin u prolazu.

– Iskreno, malo mi rogobatno zvuči – rekli su.

Ali – to što rodno senzitivni jezik nailazi na otpor u svakodnevnom govoru – nije ni neobično, jer su mu se i to prilično oštro suprotstavili značajni društveni autoriteti.

Da podsjetimo, jednom prilikom o rodno senzitivnom jeziku, govorio je prilično žustro patrijarh SPC Porfirije.

I pod takvim pritiskom – džaba je u zakonu pisalo: da su obrazovne ustanove dužne da koriste rodno osjetljiv jezik u udžbenicima, u svjedočanstvima i diplomama. Za razliku od medija koji su se uglavnom prilagodili, na pitanje da li su udžbenici prilagođeni i škole dobile instrukcije, u ministarstvu prosvjete za “Blic” TV kratko navode – za sve informacije obratite se Nacionalnom prosvjetnom savjetu, bio je odgovor.

Šta su i koliko učinila resorna ministarstva na donošenju potrebnih dokumenata pitali smo u ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje je Zakon i donijelo i koje se stara o njegovoj primjeni.

– Prema saznanjima – kada je u pitanju Regulatorno tijelo za elektronske medije i Savjet za štampu – to je učinjeno. Da li je uspostavljen mehanizam nadzora i inspekcije primjene tih preporuka – ne znamo. A kada je u pitanju Ministarstvo prosvjete, nije učinjen do kraja čitav taj kompleks pitanja – kaže Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava.

Macura: Od ideje se neće odustati

Nova ministarka u Vladi Srbije Tatjana Macura, koja je najavila da će sa baviti pitanjem položaja žena i ravnopravnosti potvrđuje: podzakonska akta kasne, ali to ne znači da će se od ideje o rodno osjetljivom jeziku odustati.

– Tako da se ja iskreno nadam, nakon što je sada konstituisana vlada i ministri su krenuli da rade, da ćemo uskoro imati prilike da imamo i te pravilnike. Evo, kao neko ko sjedi u Vladi i ko će se baviti pitanjem rodne ravnopravnosti, ja se nadam da ćemo i to pitanje uskoro riješiti – kaže Tatjana Macura, ministarka u Vladi Srbije.

– Ideja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, odnosno odredbi o rodno osjetljivom jeziku poručuju ministri – suprotno odijumu u javnosti, nije da sankcioniše i kažnjava i silom nameće zanimanja u ženskom rodu. Naprotiv, u Zakonu to i ne piše – navodi Žigmanov.

– Nema nikakvih odredbi o kažnjavanju. Nema odredbi da će neko, ukoliko se neko ne pridržava upotrebe da će snositi finansijsku posljedicu u vidu kazne, što je bilo netačno i tendenciozno tumačeno u pojedinim kritikama ovog segmenta Zakona – kaže ministar Žigmanov.

Otpor je, to je već poznato najveći prema onim zanimanjima u kojima žena do prije nekoliko decenija nije ni bilo. Ali nije istina da su nam zanimanja u ženskom rodu – potpuna nepoznanica.

– Posebno kod djece to može da se primjeti. Djeca onako iskonski, prirodno koriste rodno senzitivni jezik i izraze upravo zato što osjećaju jezik na pravi način, a mi odrasli ih vraćamo na neke pozicije, koje nama, prije svega iz ideoloških pobuda, više odgovaraju – zaključuje Macura.

Zato razgovarajmo što više sa djecom i malo bolje obratimo pažnju. Možda tada generalica i kapetanica – dobiju značenje.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Brat 23.05.2024. 14:47
    Da im *e*em mamu i mamicu i mamuskaru
  • Generic placeholder image
    Nataša 22.05.2024. 14:31
    Zar Srbija nema profesore Kovačevića, Lompara....da govore o jeziku, nego osrednji političari treba da svakoj čorbi budu mirođija. Ludilu nema kraja, srpskim jezikom se bavi Tatjana Macura, ministar bez portfelja, po zanimanju ekonomista (biografija smiješna) i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava. Sve je izvrnuto naopačke, pa sad treba učiti od djece, a ne djeca od nas?! Kako je krenulo uskoro bi svi mogli nositi pelene!
Povezane vijesti
Srpski sportisti spremni za ceremoniju na Seni Srpski sportisti spremni za ceremoniju na Seni
Uroš Blažić priznao ubistva u selima Malo Orašje i Dubona Uroš Blažić priznao ubistva u selima Malo Orašje i Dubona
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 13m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 12m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 48m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 9m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 52m
    9