Родно сензитивни језик и даље није прихваћен међу грађанима

22.05.2024. 10:52
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Боркиња, тренерка или тренерица, судиница. Занимање које жена обавља – по слову Закона кој важи од ове недјеље – морало да би да буде у женском роду.

Обавезу да користе родно сензитивни језик имају образовне установе и медији, предвиђен је и надзор и праћење примјене. Све то, међутим, још увијек је само на папиру. Зашто питали смо у надлежним министарствима.

Да жена буде спремачица, секретарица, собарица, учитељица – то није никакав проблем. Али – ако би жена требало да буде капетаница, војникиња, судиница – онда то баш није тако једноставно. Ево шта кажу грађани:

– Тешко. Барем што се мене тиче, зато што само име каже судија, па шта сад судиница – ништа ми то не значи, судија је судија – рекао је грађанин.

– Звучи ми добро и сматрам да треба да подржимо тај закон. Ја се потпуно слажем, ако мушкарце зовемо у мушком роду, зашто не бисмо звали и жене – нагласио је грађанин у пролазу.

– Искрено, мало ми рогобатно звучи – рекли су.

Али – то што родно сензитивни језик наилази на отпор у свакодневном говору – није ни необично, јер су му се и то прилично оштро супротставили значајни друштвени ауторитети.

Да подсјетимо, једном приликом о родно сензитивном језику, говорио је прилично жустро патријарх СПЦ Порфирије.

И под таквим притиском – џаба је у закону писало: да су образовне установе дужне да користе родно осјетљив језик у уџбеницима, у свједочанствима и дипломама. За разлику од медија који су се углавном прилагодили, на питање да ли су уџбеници прилагођени и школе добиле инструкције, у министарству просвјете за “Блиц” ТВ кратко наводе – за све информације обратите се Националном просвјетном савјету, био је одговор.

Шта су и колико учинила ресорна министарства на доношењу потребних докумената питали смо у министарству за људска и мањинска права, које је Закон и донијело и које се стара о његовој примјени.

– Према сазнањима – када је у питању Регулаторно тијело за електронске медије и Савјет за штампу – то је учињено. Да ли је успостављен механизам надзора и инспекције примјене тих препорука – не знамо. А када је у питању Министарство просвјете, није учињен до краја читав тај комплекс питања – каже Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права.

Мацура: Од идеје се неће одустати

Нова министарка у Влади Србије Татјана Мацура, која је најавила да ће са бавити питањем положаја жена и равноправности потврђује: подзаконска акта касне, али то не значи да ће се од идеје о родно осјетљивом језику одустати.

– Тако да се ја искрено надам, након што је сада конституисана влада и министри су кренули да раде, да ћемо ускоро имати прилике да имамо и те правилнике. Ево, као неко ко сједи у Влади и ко ће се бавити питањем родне равноправности, ја се надам да ћемо и то питање ускоро ријешити – каже Татјана Мацура, министарка у Влади Србије.

– Идеја Закона о родној равноправности, односно одредби о родно осјетљивом језику поручују министри – супротно одијуму у јавности, није да санкционише и кажњава и силом намеће занимања у женском роду. Напротив, у Закону то и не пише – наводи Жигманов.

– Нема никаквих одредби о кажњавању. Нема одредби да ће неко, уколико се неко не придржава употребе да ће сносити финансијску посљедицу у виду казне, што је било нетачно и тенденциозно тумачено у појединим критикама овог сегмента Закона – каже министар Жигманов.

Отпор је, то је већ познато највећи према оним занимањима у којима жена до прије неколико деценија није ни било. Али није истина да су нам занимања у женском роду – потпуна непознаница.

– Посебно код дјеце то може да се примјети. Дјеца онако исконски, природно користе родно сензитивни језик и изразе управо зато што осјећају језик на прави начин, а ми одрасли их враћамо на неке позиције, које нама, прије свега из идеолошких побуда, више одговарају – закључује Мацура.

Зато разговарајмо што више са дјецом и мало боље обратимо пажњу. Можда тада генералица и капетаница – добију значење.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Brat 23.05.2024. 14:47
    Da im *e*em mamu i mamicu i mamuskaru
  • Generic placeholder image
    Nataša 22.05.2024. 14:31
    Zar Srbija nema profesore Kovačevića, Lompara....da govore o jeziku, nego osrednji političari treba da svakoj čorbi budu mirođija. Ludilu nema kraja, srpskim jezikom se bavi Tatjana Macura, ministar bez portfelja, po zanimanju ekonomista (biografija smiješna) i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava. Sve je izvrnuto naopačke, pa sad treba učiti od djece, a ne djeca od nas?! Kako je krenulo uskoro bi svi mogli nositi pelene!
Повезане вијести
Српски спортисти спремни за церемонију на Сени Српски спортисти спремни за церемонију на Сени
Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 15m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 50m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 14m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 11m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 54m
    9