Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce

05.10.2024. 10:50
0
IZVOR: srna.rs

Domaćica Gordana Borovčanin iz Brejakovića kod Sokoca godinama proizvodi romanijski skorup-kajmak po receptu majke, izlaže ga od 2015. godine i donosi nagrade sa Regionalne poljoprivredne izložbe i sajma u Rogatici, pa se tako i ove godine našla među nagrađenima za mladi kajmak prve i zreli kajmak druge klase.

Borovčaninova godišnje proizvede do 50 kilograma kajmaka. Najviše se traži mladi kajmak, a u jesen kupci više kupuju zreli.

Ona je rekla da je cijena romanijskog skorup-kajmaka 35 KM po kilogramu, ali da kupaca uvijek ima.

Kada je riječ o proizvodnji kajmaka, Gordana je navela da je to ove godine bilo teško zbog izuzetno visoke temperature vazduha i dužeg sušnog perioda, jer u procesu proizvodnje mlijeko razliveno u posude treba da miruje bez velikih temperaturnih oscilacija, nakon što se izdvoji skorup na površini.

- Posao oko kajmaka ove godine počela sam kasnije zbog vrućine, pa će ga vjerovatno biti manje nego do sada - rekla je Gordana, te dodala da je zbog suše bila slaba i ispaša za njenih sedam krava i za ostala grla na imanju.

Ona je podsjetila da je član regionalnog Udruženje "Romanijski skorup-kajmak", koje od početka 2014. godine okuplja proizvođače sa Sokoca, Han Pijeska i iz Rogatice s ciljem zaštite imena i porijekla ovog autohtonog proizvoda.

Rukovodilac Područne jedinice Istočno Sarajevo Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Mićić rekla je da su osnivanjem ovog udruženja preuzeli svu odgovornost da pomognu u ostvarenju cilja zaštite.

Ona je podsjetila da je postupak zaštite geografske oznake, odnosno imena porijekla, završen u februaru 2017. godine, kada je Institut za intelektualno vlasništvo BiH izdao rješenje za to.

Mićićeva je navela da je početkom 2019. godine zaštićeno i geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma.

Udruženju je dostavljen sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica EU.

Ona je rekla da su time stvoreni preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka.

- To je uticalo na trajnu konkurentsku prednost za naše proizvođače, omogućilo im lakši plasman i prepoznatljivost na stranim tržištima, jer se zaštitom geografskog porijekla sprečava neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet ovog proizvoda u svim zemljama članicama Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva -  navela je Mićićeva.

Prema njenim riječima, sve ove aktivnosti uticale su na ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima kojima je prodaja romanijskog skorup-kajmaka jedini izvor prihoda.

Ona je naglasila da vrijedne žene posjetama i izlaganjem kajmaka na različitim sajmovima na najbolji način promovišu Sarajevsko-romanijsku regiju, tim prije što kvalitet kajmaka nikada nije bio upitan i što je sadašnje pakovanje prilagođeno tržištu i kupcima.

Mićićeva je rekla da će ovakve aktivnosti pozitivno uticati na širenje proizvođača romanijskog skorup-kajmaka, odnosno mladih žena u ruralnim područjima, koje standardizovanim načinom proizvodnje i kvaliteta ovog autohtonog proizvoda mogu ostvariti finansijske prihode, odnosno širenje članstva Udruženja.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Područna jedinica Istočno Sarajevo d‌jeluje u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Počinje manifestacija "Dani tikve" u Istočnom Sarajevu Počinje manifestacija "Dani tikve" u Istočnom Sarajevu
U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    23h 52m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    17h 20m
    0
  • "10.000 kuna za 100 komada djece pokopane"
    23h 51m
    1
  • Novinari se probili do Donje Jablanice: "Četrdeset ljudi se vodi kao nestalo"
    22h 15m
    0
  • U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
    17h 13m
    5