Rusija će nastaviti da pomaže Srbiji po pitanju KiM

10.03.2023. 10:25
1
IZVOR: in4s.net

Trenutnim nečasnim manevrima oko kosovskog pitanja Vašington i Brisel pokušavaju da se „operu“ od sramote od agresije NATO-a na Jugoslaviju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

- Nečasnim manevrima oko pitanja Kosova, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija jednostavno pokušavaju da se operu od sramote zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine i tada počinjenih ratnih zločina za koje niko nije odgovarao - rekla je Zaharova.

- Oni to pokušavaju da urade na ovaj ili onaj način, jednostavno prisiljavajući Srbiju da pristane na ozloglašenu kosovsku, kako to oni nazivaju, državnost. Dobro shvatate da Zapad odavno nema nikakvih moralnih prepreka ni u ovom kontekstu ni u bilo kom drugom - ocijenila je portparolka.

Prema njenim riječima, Rusija će nastaviti da podržava srpske partnere u promovisanju teritorijalnog integriteta zemlje mirnim putem, zasnovanim na međunarodnom pravu.

- Neizostavno se zalažemo za mirno rješavanje kosovskog problema na osnovu međunarodnog prava, fundamentalne Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244. Nastavićemo da pomažemo srpskim partnerima u odbrani njihovih legitimnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u odnosu na Kosovo - zaključila je Zaharova.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je ranije da planira da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. marta u Sjevernoj Makedoniji razgovara o programu sprovođenja evropsko-američkog plana za rješenje na Kosovu i Metohiji. Posljednja runda razgovora Vučića i Kurtija održana je 27. februara u Briselu uz učešće šefa evropske diplomate Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da se vlasti u zemlji još nisu saglasile i nisu potpisale najnovije prijedloge Zapada za rješavanje pitanja samoproglašenog Kosova, koji podrazumijevaju postepeni ulazak ove teritorije u Savjet Evrope, Unesko i UN bez formalnog priznanja nezavisnosti od strane Beograda. On je takođe napomenuo da ovaj plan više nije korektno nazivati „francusko-njemačkim“, pošto ga promovišu i Brisel i SAD, prenosi Sputnik.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Leo 10.03.2023. 12:15
    Ali nek bude ko 99-e kad ste pomagali Kosovo....Samo vi još trebate,doduše to i jeste cilj...prebaciti prodaju mrtvackih sanduka na srbende ,a vi ćete "podrzavati" otuda, zajedno sa ovim "donatorima" prirodnih i svih drugih bogatstava koje su vam sve ove godina darivali...
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 30m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 44m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 34m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 49m
    0