Русија ће наставити да помаже Србији по питању КиМ

10.03.2023. 10:25
1
ИЗВОР: in4s.net

Тренутним нечасним маневрима око косовског питања Вашингтон и Брисел покушавају да се „оперу“ од срамоте од агресије НАТО-а на Југославију, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовној конференцији за медије.

- Нечасним маневрима око питања Косова, Сједињене Америчке Државе и Европска унија једноставно покушавају да се оперу од срамоте због агресије НАТО-а на Југославију 1999. године и тада почињених ратних злочина за које нико није одговарао - рекла је Захарова.

- Они то покушавају да ураде на овај или онај начин, једноставно присиљавајући Србију да пристане на озлоглашену косовску, како то они називају, државност. Добро схватате да Запад одавно нема никаквих моралних препрека ни у овом контексту ни у било ком другом - оцијенила је портпаролка.

Према њеним ријечима, Русија ће наставити да подржава српске партнере у промовисању територијалног интегритета земље мирним путем, заснованим на међународном праву.

- Неизоставно се залажемо за мирно рјешавање косовског проблема на основу међународног права, фундаменталне Резолуције Савјета безбједности УН 1244. Наставићемо да помажемо српским партнерима у одбрани њихових легитимних интереса, суверенитета и територијалног интегритета у односу на Косово - закључила је Захарова.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је раније да планира да са предсједником Србије Александром Вучићем 18. марта у Сјеверној Македонији разговара о програму спровођења европско-америчког плана за рјешење на Косову и Метохији. Посљедња рунда разговора Вучића и Куртија одржана је 27. фебруара у Бриселу уз учешће шефа европске дипломате Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Предсједник Србије Александар Вучић раније је рекао да се власти у земљи још нису сагласиле и нису потписале најновије приједлоге Запада за рјешавање питања самопроглашеног Косова, који подразумијевају постепени улазак ове територије у Савјет Европе, Унеско и УН без формалног признања независности од стране Београда. Он је такође напоменуо да овај план више није коректно називати „француско-њемачким“, пошто га промовишу и Брисел и САД, преноси Спутник.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 10.03.2023. 12:15
    Ali nek bude ko 99-e kad ste pomagali Kosovo....Samo vi još trebate,doduše to i jeste cilj...prebaciti prodaju mrtvackih sanduka na srbende ,a vi ćete "podrzavati" otuda, zajedno sa ovim "donatorima" prirodnih i svih drugih bogatstava koje su vam sve ove godina darivali...
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 41m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 8m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 22m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 4m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    19h 33m
    0