Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije

09.02.2024. 08:56
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije devedesetih godina, vrijeme je da se međunarodno pravo mijenja jer se odnos snaga u svijetu promijenio, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu Takeru Karlsonu, objavljenom na sajtu novinara.

- Šta su Sjedinjene Države uradile (1999. godine u Jugoslaviji)? Kršeći međunarodno pravo i Povelju UN, počelo je bombardovanje Beograda. Sjedinjene Države su pustile ovog duha iz boce - podsjetio je Putin.

-  Štaviše, kada se Rusija usprotivila i izrazila ogorčenje, šta je rečeno? Povelja UN, međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, a tada su govorili da je sve to zastarjelo, sve treba mijenjati. Zaista, nešto treba promijeniti, jer se odnos snaga promijenio, istina, ali ne na taj način - rekao je ruski lider.

On je istakao da Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.
- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom.
Ruski predsjednik ističe da je njegova zemlja dobrovoljno pristala na raspad Sovjetskog saveza, u nadi da će poslije 1991. biti dobrodošla u "bratsku porodicu civilizovanih naroda", ali napominje da se "ništa slično nije desilo".

- Prevarili ste nas. Obećanje je bilo da se NATO neće širiti na istok, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet talasa ekspanzije. Sve smo to tolerisali. Pokušavali smo da ih ubijedimo - navodi ruski predsjednik, uz podsjećanje da je i lično, kao i Jeljcin, u više navrata pružao ruku prijateljstva SAD.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Putin: Poznati izvršioci, sada treba saznati ko su nalogodavci Putin: Poznati izvršioci, sada treba saznati ko su nalogodavci
Pješačio do Moskve da uživo vidi Putina, sada krenuo na Olimpijske igre u Pariz (VIDEO) Pješačio do Moskve da uživo vidi Putina, sada krenuo na Olimpijske igre u Pariz (VIDEO)
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    14h 49m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    14h 20m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    10h 36m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    14h 43m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    6h 31m
    2