Русија није могла да не устане у одбрану Србије

09.02.2024. 08:56
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Русија није могла да не устане у одбрану Србије деведесетих година, вријеме је да се међународно право мијења јер се однос снага у свијету промијенио, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту новинара.

- Шта су Сједињене Државе урадиле (1999. године у Југославији)? Кршећи међународно право и Повељу УН, почело је бомбардовање Београда. Сједињене Државе су пустиле овог духа из боце - подсјетио је Путин.

-  Штавише, када се Русија успротивила и изразила огорчење, шта је речено? Повеља УН, међународно право су застарјели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све то застарјело, све треба мијењати. Заиста, нешто треба промијенити, јер се однос снага промијенио, истина, али не на тај начин - рекао је руски лидер.

Он је истакао да Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији.
- Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама - рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.
Руски предсједник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савеза, у нади да ће послије 1991. бити добродошла у "братску породицу цивилизованих народа", али напомиње да се "ништа слично није десило".

- Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убиједимо - наводи руски предсједник, уз подсјећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку пријатељства САД.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Познато колико је Путин добио гласова на изборима Познато колико је Путин добио гласова на изборима
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  19h 41m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  22h 45m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  14h 25m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  13h 38m
  0
 • Априлска пензија 30. априла
  15h 46m
  1