Русија није могла да не устане у одбрану Србије

09.02.2024. 08:56
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Русија није могла да не устане у одбрану Србије деведесетих година, вријеме је да се међународно право мијења јер се однос снага у свијету промијенио, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту новинара.

- Шта су Сједињене Државе урадиле (1999. године у Југославији)? Кршећи међународно право и Повељу УН, почело је бомбардовање Београда. Сједињене Државе су пустиле овог духа из боце - подсјетио је Путин.

-  Штавише, када се Русија успротивила и изразила огорчење, шта је речено? Повеља УН, међународно право су застарјели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све то застарјело, све треба мијењати. Заиста, нешто треба промијенити, јер се однос снага промијенио, истина, али не на тај начин - рекао је руски лидер.

Он је истакао да Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији.
- Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама - рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.
Руски предсједник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савеза, у нади да ће послије 1991. бити добродошла у "братску породицу цивилизованих народа", али напомиње да се "ништа слично није десило".

- Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убиједимо - наводи руски предсједник, уз подсјећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку пријатељства САД.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 54m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    8h 18m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    6h 33m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 2m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    8h 12m
    0