Rusija: UN su ignorisale upozorenje na opasnost od napada na Kahovsku HE

08.06.2023. 18:30
0
IZVOR: in4s.net

Rusija je upozoravala Ujedinjene nacije na opasnost od napada Oružanih snaga Ukrajine na Kahovsku hidroelektranu, ali signali Moskve su bili ignorisani, izjavio je zamjenik predstavnika pri odjeljenju Svjetske organizacije u Ženevi Andrej Belousov.

On je podsjetio da je, u vezi sa situacijom oko Kahovske HE 21. oktobra 2022. godine, stalno predstavništvo Rusije u Njujorku uputilo pismo u kom se izražavala ozbiljna zabrinutost povodom granatiranja ukrajinskih snaga hidroelektrane, kao i u vezi sa mogućim katastrofalnim posljedicama ovakvih varvarskih akcija.

Pismo je sadržalo apel rukovodstvu UN da preduzme mjere kako bi se zaustavile te monstruozne provokacije kijevskog režima. Nažalost, tvrdi Belousov, nije bilo odgovarajuće reakcije na to obraćanje.

- Prebacivanjem odgovornosti za rušenje Kahovske HE na rusku stranu Kijev pokušava da se opravda i predstavi kao žrtva - istakao je diplomata.

Prema njegovim riječima, indirektna potvrda umješanosti Ukrajine u događaj postala je užurbanost kojom su vlasti zemlje za sve optužile Moskvu, kao i slične izjave zapadnih saveznika kijevskog režima.

- Ovo upućuje da je propagandna propraćenost diverzije pripremana unaprijed. Sam teroristički akt izvršen je uz prećutnu saglasnost zapadnih pokrovitelja ukrajinskih vlasti - naglasio je dipolomata.

Belousov je dodao da je rušenje Kahovske HE pričinilo ogromnu štetu Hersonskoj oblasti, pretvorilo se u humanitarnu katastrofu za nekoliko desetina hiljada građana Rusije, ugrozilo vodosnabdijevanje Krima i prijetilo posljedicama po poljoprivredu i ekologiju područja.

Tokom noći između ponedjeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dijela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“.

Prema riječima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    13h 40m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    13h 11m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    13h 34m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    9h 27m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    5h 22m
    2