Русија: УН су игнорисале упозорење на опасност од напада на Каховску ХЕ

08.06.2023. 18:30
0
ИЗВОР: in4s.net

Русија је упозоравала Уједињене нације на опасност од напада Оружаних снага Украјине на Каховску хидроелектрану, али сигнали Москве су били игнорисани, изјавио је замјеник представника при одјељењу Свјетске организације у Женеви Андреј Белоусов.

Он је подсјетио да је, у вези са ситуацијом око Каховске ХЕ 21. октобра 2022. године, стално представништво Русије у Њујорку упутило писмо у ком се изражавала озбиљна забринутост поводом гранатирања украјинских снага хидроелектране, као и у вези са могућим катастрофалним посљедицама оваквих варварских акција.

Писмо је садржало апел руководству УН да предузме мјере како би се зауставиле те монструозне провокације кијевског режима. Нажалост, тврди Белоусов, није било одговарајуће реакције на то обраћање.

- Пребацивањем одговорности за рушење Каховске ХЕ на руску страну Кијев покушава да се оправда и представи као жртва - истакао је дипломата.

Према његовим ријечима, индиректна потврда умјешаности Украјине у догађај постала је ужурбаност којом су власти земље за све оптужиле Москву, као и сличне изјаве западних савезника кијевског режима.

- Ово упућује да је пропагандна пропраћеност диверзије припремана унапријед. Сам терористички акт извршен је уз прећутну сагласност западних покровитеља украјинских власти - нагласио је диполомата.

Белоусов је додао да је рушење Каховске ХЕ причинило огромну штету Херсонској области, претворило се у хуманитарну катастрофу за неколико десетина хиљада грађана Русије, угрозило водоснабдијевање Крима и пријетило посљедицама по пољопривреду и екологију подручја.

Током ноћи између понедјељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дијела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“.

Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 13m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 47m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 48m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 56m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14m
    0