Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji

26.02.2022. 11:02
0
IZVOR: b92

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU-a donio je odluku na osnovu ranije današnje preporuke upravnog tijela Pjesme Evrovizije, Referentne grupe, na osnovu pravila događaja i vrednosti EBU-a.

Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a. Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu.

Prije donošenja ove odluke, EBU je odvojio vrijeme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom. EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrijednosti javnog servisa.

- Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni - napisali su u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 54m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 53m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 29m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 50m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 33m
    9