Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji

26.02.2022. 11:02
0
IZVOR: b92

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU-a donio je odluku na osnovu ranije današnje preporuke upravnog tijela Pjesme Evrovizije, Referentne grupe, na osnovu pravila događaja i vrednosti EBU-a.

Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a. Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu.

Prije donošenja ove odluke, EBU je odvojio vrijeme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom. EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrijednosti javnog servisa.

- Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni - napisali su u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini
Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva
Oslobođeno posljednje postrojenje u Avdejevki Oslobođeno posljednje postrojenje u Avdejevki
Najčitanije
 • Preminuo Sreten Sreto Petronić
  2h 25m
  0
 • "Kraljica džeparoša" ponovo u akciji
  9h 11m
  3
 • Zemljotres jačine 2,8 stepena na području Sarajeva
  8h 10m
  0
 • Priča o čiča Sretu Petroniću iz Pala i njegovoj Heleni
  2h 28m
  0
 • Upozorenje: Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme
  3h 37m
  0