Sa desetoro djece usred zime stigli u zemlju u kojoj živi Deda Mraz (FOTO)

13.12.2022. 09:15
0
IZVOR: pricesadusom.com

Družina od 10 mališana uzrasta od jedne do šest godina i 13 odraslih krenula je na jednonedjeljno putovanje iz Beograda ka Rovanijemiju, centru finske Laponije.

Kada je prije sedam godina kao djevojka sa društvom stigla do Deda Mraza u Laponiju, Dragana Pejić (32), u to vrijeme Knežević, obećala je sebi da će jednog dana, kada bude imala djecu, ponoviti ovu avanturu. Želja joj se ispunila u novembru 2022. godine, a ona je sa suprugom Draganom i troje djece, Veljkom (5), Milom (3) i Ilijom (2) odlučila da krene na ovaj nesvakidašnji i dalek put.

Da bi maksimalno smanjili troškove riješili su da putuju niskobudžetnim avio-kompanijama, pa su avanturu počeli iz Niša, odakle su odletjeli za Stokholm, a onda presijedali za Luleo, grad na sjeveru Švedske.

 - U Luleu smo iznajmili dva kombija i jedan automobil i prešavši 250 kilometara na kraju stigli do Rovanijemima. Postojao je i jednostavniji način – povratni let iz Beograda za 300 evra po osobi, ali kad sam videla da za 58 evra možemo da odemo iz Niša i vratimo se, nije bilo mnogo razmišljanja - priča Dragana za "Priče sa dušom".

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

- Da bismo krenuli odmorni, u Niš smo stigli dan ranije, prenoćili, obišli grad i krenuli na aerodrom Konstantin Veliki. Do Stokholma smo leteli tri sata, nakon toga imali pauzu od 5 sati do narednog leta, a onda u Luleu prenoćili i sledećeg dana nastavili kombijem - kaže Dragana.

Putovanje sa malom djecom nimalo nije bilo jednostavno. Najmlađi Vasilije ima godinu i osam mjeseci, a najstarija Nora nema još ni šest godina.

 U jednom trenutku jedno od djece, mala Višnja dobila je virus, a za njom i Draganinih dvoje, bilo je i povraćanja, ali, kako kaže, sve probleme su rješavali u hodu, bez panike.

- Sve vreme smo zabavljali decu kako im ne bi bilo dosadno, a pošto im je sve bilo novo, tako su i celo putovanje doživeli kao nešto nesvakidašnje. Morali smo da ih animiramo u avionu i da, kad stjuardesa kaže da moraju svi da sede, oni zaista ostanu na sedištima. Sve im je bilo zabavno, od pojaseva do uniformi stjuardesa.

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

Dragana otkriva da je bilo još prijatelja i kolega koji su željeli da krenu sa djecom, ali su odustali jer su se plašili dugog putovanja, presijedanja na aerodromima, promjene klime i hladnoće. Od cijele ekipe, samo je ona ranije bila kod Deda Mraza, a ostalima je ovo bilo „vatreno krštenje“.

Iskustvo koje je imala prije sedam godina, kada su "Priče sa dušom" takođe pisale o njenom putovanju sa prijateljima u zemlju Deda Mraza, Dragana je iskoristila i sada.

 Po dolasku je znala gdje se šta nalazi u selu čuvenog deke sa bradom, a bilo je i stvari koje su je iznenadile, kao na primjer, kuća Baba Mrazice.

- Dosta toga novog je sagrađeno od moje prethodne posete. Između ostalog, napravljen je i Zabavni park u starom rudniku, odnosno u pećini, a nova atrakcija je Baba Mrazica. Za šest dana, koliko smo proveli u Laponiji, svakog dana smo imali druge aktivnosti: videli smo ledenu dvoranu, mesto gde se prave božićni kolači, školu vilenjaka. Neki od nas su bili u rizortu sa polarnim vukovima, polarnim sovama i polarnim lisicama.

 

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

- Posebno je bilo zanimljivo u Muzeju Arktičkog kruga u kojem smo videli kako se živi u tom delu sveta, a deca su se zanimala interaktivnim stvarima. To je zaista bio pun pogodak.

- Pronašli smo i poštu gde se predaju pisma za Deda Mraza, nedaleko od mesta gde se ulazi u Arktički krug. 2015. godine sam ispred kuće Deda Mraza videla srpsku zastavu na jelki u dvorištu, a ove godine nismo uspeli da je nađemo - objašnjava Dragana.

Dragana kaže da putovanje u Finsku nije jeftino, ali da se njena grupa rođaka i poznanika potrudila da prođe dosta jeftinije, jer među njima ima nekoliko turističkih radnika, koji su našli način za uštedu.

- Ja sam prva kupila avionske karte preko interneta za 58 evra, a onda i ostali - (DRAGANA)

 

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

- Moja snaja Duška radi u hotelijerstvu, pa je kontaktirala vlasnike smeštaja da nam daju popust na grupu. Spavali smo uglavnom u motelima i bungalovima, odnosno u drvenim kućicama, gde je noćenje bilo najpovoljnije. Deca su se sankala, a mi smo u prirodi pekli kobasice, kao što to tamo narod inače radi.

- Cenkali smo se i za prevoz kombijima, a sve informacije smo sa ostalim ženama delile preko viber grupe - priča Dragana.

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

- Restorani su bili preskupi. Kupovali smo hranu u velikim marketima i svaka žena je spremala za svoju porodicu, jer nismo bili u istom smeštaju.

- Zajedno smo gledali utakmice u večernjim satima, dok bi se deca igrala.

Vožnja na sankama koje vuku irvasi, novogodišnje predstave za djecu, vozić koji vozi djecu u fabriku igračaka, sve su to bile atrakcije u kojima su mališani iz Srbije sa roditeljima uživali.

Ipak, ono što je ostavilo najjači utisak bio je susret sa Deda Mrazom i njegovom suprugom, kao i iskazivanje želja direktno pored čuvenog deke.

Fotografisanje sa Deda Mrazom je skupo, košta oko 40 evra, a upotreba telefona i aparata je zabranjena, pa su se gosti iz Srbije dobro organizovali i slikali se porodično.

Da biste stigli do Deda Mraza morate da uđete u njegovu kuću i da u polumpračnom ambijentu, kao u nekom crtanom filmu, pronađete sobu u kojoj on sedi.

- Naravno, čekali smo na red, jer mnogo turista u zimskim mesecima želi uživo da mu kaže svoje želje. Pričali smo na engleskom, sve vreme je bio nasmejan, a mi odrasli smo se zaista vratili u detinjstvo - priča Dragana i dodaje da su djeca bila veoma skromna kada je riječ o željama.

Slika

Foto: Privatna arhiva/pricesadusom.com

- Oni su toliko bili oduševljeni susretom da su mu od želja tražili samo bombone - kaže kroz smijeh.

 Ovo putovanje sa djecom je njenoj porodici bilo prvo van Balkana, a sudeći po njoj koja je prije braka posjetila 33 države, vjerujemo da će i tata i mališani jednog dana dostići barem jedan dio njenih avantura.

Tekst: Nenad Blagojević – Priče sa dušom

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšena žena koja je pretukla nastavnicu svog sina Uhapšena žena koja je pretukla nastavnicu svog sina
Centralni doček djece sa Kosova i Metohije u Bratuncu 22. juna Centralni doček djece sa Kosova i Metohije u Bratuncu 22. juna
Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  17h 47m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  19h 8m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  18h 36m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  6h 40m
  5
 • Zemljotres u BiH
  10h 44m
  0