Са десеторо дjеце усред зиме стигли у земљу у којој живи Деда Мраз (ФОТО)

13.12.2022. 09:15
0
ИЗВОР: pricesadusom.com

Дружина од 10 малишана узраста од једне до шест година и 13 одраслих кренула је на једнонедjељно путовање из Београда ка Рованијемију, центру финске Лапоније.

Када је прије седам година као дјевојка са друштвом стигла до Деда Мраза у Лапонију, Драгана Пејић (32), у то вријеме Кнежевић, обећала је себи да ће једног дана, када буде имала дјецу, поновити ову авантуру. Жеља јој се испунила у новембру 2022. године, а она је са супругом Драганом и троје дјеце, Вељком (5), Милом (3) и Илијом (2) одлучила да крене на овај несвакидашњи и далек пут.

Да би максимално смањили трошкове ријешили су да путују нискобуџетним авио-компанијама, па су авантуру почели из Ниша, одакле су одлетјели за Стокхолм, а онда пресиједали за Лулео, град на сјеверу Шведске.

 - У Лулеу смо изнајмили два комбија и један аутомобил и прешавши 250 километара на крају стигли до Рованијемима. Постојао је и једноставнији начин – повратни лет из Београда за 300 евра по особи, али кад сам видела да за 58 евра можемо да одемо из Ниша и вратимо се, није било много размишљања - прича Драгана за "Приче са душом".

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

- Да бисмо кренули одморни, у Ниш смо стигли дан раније, преноћили, обишли град и кренули на аеродром Константин Велики. До Стокхолма смо летели три сата, након тога имали паузу од 5 сати до наредног лета, а онда у Лулеу преноћили и следећег дана наставили комбијем - каже Драгана.

Путовање са малом дјецом нимало није било једноставно. Најмлађи Василије има годину и осам мјесеци, а најстарија Нора нема још ни шест година.

 У једном тренутку једно од дјеце, мала Вишња добила је вирус, а за њом и Драганиних двоје, било је и повраћања, али, како каже, све проблеме су рјешавали у ходу, без панике.

- Све време смо забављали децу како им не би било досадно, а пошто им је све било ново, тако су и цело путовање доживели као нешто несвакидашње. Морали смо да их анимирамо у авиону и да, кад стјуардеса каже да морају сви да седе, они заиста остану на седиштима. Све им је било забавно, од појасева до униформи стјуардеса.

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

Драгана открива да је било још пријатеља и колега који су жељели да крену са дјецом, али су одустали јер су се плашили дугог путовања, пресиједања на аеродромима, промјене климе и хладноће. Од цијеле екипе, само је она раније била код Деда Мраза, а осталима је ово било „ватрено крштење“.

Искуство које је имала прије седам година, када су "Приче са душом" такође писале о њеном путовању са пријатељима у земљу Деда Мраза, Драгана је искористила и сада.

 По доласку је знала гдје се шта налази у селу чувеног деке са брадом, а било је и ствари које су је изненадиле, као на примјер, кућа Баба Мразице.

- Доста тога новог је саграђено од моје претходне посете. Између осталог, направљен је и Забавни парк у старом руднику, односно у пећини, а нова атракција је Баба Мразица. За шест дана, колико смо провели у Лапонији, сваког дана смо имали друге активности: видели смо ледену дворану, место где се праве божићни колачи, школу вилењака. Неки од нас су били у ризорту са поларним вуковима, поларним совама и поларним лисицама.

 

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

- Посебно је било занимљиво у Музеју Арктичког круга у којем смо видели како се живи у том делу света, а деца су се занимала интерактивним стварима. То је заиста био пун погодак.

- Пронашли смо и пошту где се предају писма за Деда Мраза, недалеко од места где се улази у Арктички круг. 2015. године сам испред куће Деда Мраза видела српску заставу на јелки у дворишту, а ове године нисмо успели да је нађемо - објашњава Драгана.

Драгана каже да путовање у Финску није јефтино, али да се њена група рођака и познаника потрудила да прође доста јефтиније, јер међу њима има неколико туристичких радника, који су нашли начин за уштеду.

- Ја сам прва купила авионске карте преко интернета за 58 евра, а онда и остали - (ДРАГАНА)

 

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

- Моја снаја Душка ради у хотелијерству, па је контактирала власнике смештаја да нам дају попуст на групу. Спавали смо углавном у мотелима и бунгаловима, односно у дрвеним кућицама, где је ноћење било најповољније. Деца су се санкала, а ми смо у природи пекли кобасице, као што то тамо народ иначе ради.

- Ценкали смо се и за превоз комбијима, а све информације смо са осталим женама делиле преко вибер групе - прича Драгана.

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

- Ресторани су били прескупи. Куповали смо храну у великим маркетима и свака жена је спремала за своју породицу, јер нисмо били у истом смештају.

- Заједно смо гледали утакмице у вечерњим сатима, док би се деца играла.

Вожња на санкама које вуку ирваси, новогодишње представе за дјецу, возић који вози дјецу у фабрику играчака, све су то биле атракције у којима су малишани из Србије са родитељима уживали.

Ипак, оно што је оставило најјачи утисак био је сусрет са Деда Мразом и његовом супругом, као и исказивање жеља директно поред чувеног деке.

Фотографисање са Деда Мразом је скупо, кошта око 40 евра, а употреба телефона и апарата је забрањена, па су се гости из Србије добро организовали и сликали се породично.

Да бисте стигли до Деда Мраза морате да уђете у његову кућу и да у полумпрачном амбијенту, као у неком цртаном филму, пронађете собу у којој он седи.

- Наравно, чекали смо на ред, јер много туриста у зимским месецима жели уживо да му каже своје жеље. Причали смо на енглеском, све време је био насмејан, а ми одрасли смо се заиста вратили у детињство - прича Драгана и додаје да су дјеца била веома скромна када је ријеч о жељама.

Слика

Фото: Приватна архива/pricesadusom.com

- Они су толико били одушевљени сусретом да су му од жеља тражили само бомбоне - каже кроз смијех.

 Ово путовање са дјецом је њеној породици било прво ван Балкана, а судећи по њој која је прије брака посјетила 33 државе, вјерујемо да ће и тата и малишани једног дана достићи барем један дио њених авантура.

Текст: Ненад Благојевић – Приче са душом

Коментари 0
Повезане вијести
Завршени радови на уређењу школског игралишта у Трнову Завршени радови на уређењу школског игралишта у Трнову
Породица Крнић: Након близанаца, стижу тројке Породица Крнић: Након близанаца, стижу тројке
Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 9m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 8m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 44m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 5m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 48m
    9