Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

06.05.2024. 09:07
9
IZVOR: srna.rs

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13 djevojaka, koja će nakon pređenih 230 kilometara u subotu, 11. maja, u predvečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, stići na večernju službu u svom odredištu.

Predsjednik sokolačkog Udruženja "Sveti Vasilije Ostroški" Milan Maričić izjavio je Srni da je ovo 15. hodočašće i poklonjenje moštima Svetog Vasilija vjernika sa Romanije, a tradicija je počela još 2009. godine kada su do manastira Ostrog krenula trojica mladih Sokočana.

On je istakao da su jutros na ovaj put, nakon blagoslova sveštenika iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, krenuli hodočasnici sa Sokoca, iz Rogatice, Pala i Višegrada.

Maričić je naglasio da hodočašće, prije svega, ima duhovni karakter, jer sav taj fizički napor šestodnevnog pješačenja ne bi mogao da se izdrži bez Božije pomoći i priziva Svetog Vasilija Ostroškog, bez obzira na to da li se učesnik bavi sportom ili ne.

- Cijelim putem hodočašća osjeti se nebeska blagodet i prisustvo volje Božije kod svih učesnika što im daje snagu da istraju na putu, na kojem ih na kraju čeka poseban izliv blagodeti Božije, osjećaj koji je teško riječima opisati pri prisustvu večernjoj službi i samom poklonjenju moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca - istakao je Maričić.

On je rekao da je prvi odmor hodočasnika planiran nakon pređenih 45 kilometara, u mjestu Dub kod Rogatice u Asfaltnoj bazi preduzeća "Romanijaputevi", a potom u Sportskoj dvorani u Foči, u Rafting klubu "Sastavci" na granici Crne Gore i Republike Srpske, u manastiru Piva, u sportskoj sali u Vidrovanu, a potom šesti dan pješačenja dolaze na večernju službu u manastir Ostrog.

Maričić je izrazio zahvalnost velikom broju privrednika sa područja Sokoca i susjednih opština, koji su pomogli ovo pokloničko putovanje.

Prema njegovim riječima, Udruženje "Sveti Vasilije Ostroški", osim duhovne obnove, ima za cilj i organizovanje akcija za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu na području opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo i organizovanje hodočašća.

Sokočanin Milanko Krstajić, član Udruženja, jutros je sedmi put ponio barjak na čelu kolone hodočasnika do manastira Ostog, a Srni je izjavio da je za njega to velika čast i privilegija.

- Koračati po sedmi put pod ostroške stijene i prenijeti molitve našeg naroda Svetom Vasiliju Čudotvorcu je za mene velika privilegija. Posebna je čast ponijeti u rukama srpski barjak, koji su naši preci vijekovima nosili, u radosti i u žalosti - izjavio je Krstajić.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Re:RUS 07.05.2024. 13:14
    Ajde Rus ne mlati, i ti i SNSD. Našli ste da na ovom političite. U sve ste prste umiješali, a tamo gdje ih politika umješa propalo. Eto sad Staša ispadne srbenda, patriota i vjernik. Jadno je da se na ovom srpski narod dijeli. I nebranim SDS Cicka, jer ste ista braća, i jedni i drugi su pokrali i zadužili narod, a ovamo ako patriotizam, pravoslavlje. Nek vrate svi što su od 1992. godine ukrali od naroda pa nek onda pričaju. Ovakvo nek se svi sklone i nose od omladine i udruženja, političari su zlo.
  • Generic placeholder image
    RUS 06.05.2024. 16:36
    Moram da se javim i kažem ovim sokočanima konje u pravu. Staša Košarac je došao u Sokolac da isprati "svog pulena". Jednog čovjeka. To govori o njemu da poštuje jednog čovjeka a vi tog čovjeka zovite kako hoćete. U grupi od 33 čovjeka je bilo 32 građanina Sokoca i jedan "pulen". Načelnik neke došao da isprati ta 32 čovjeka i to govori o njemu koliko ih poštuje i cijeni. Od tih 32 čovjeka minimum je 50% članova ili simpatizera SDS-a. Ne brojim krvna zrnca i ko je gdje i u kojoj stranci. Mislim da je MORAO biti tu da ih isprati pa dali sa telohraniteljima ili bez njih. To su stanovnici opštine gdje je on načelnik, dakle njegove komšije. Daće Bog da će se svi opametiti i voditi računa kome će dati svoj glas na narednim izborima.
  • Generic placeholder image
    Ja 06.05.2024. 16:20
    Ocigledno je da imas nesto protiv njega cim tako pises.Ne vidim u cemu je problem sto je dosao sa tjelohraniteljima,covjek je ministar.Niko nikome ne brani da dodje posebno u crkvu.Lijepo od covjeka sto je dosao pa sa kim god.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 15:45
    Nemoj da neko pomisli da imam nešto protiv Stase Kosarca. Ne , naprotiv. Svaka mu čast sto je došao i ispratio jednoga časnoga hodočasnika. Ujedno dao značaj svima, ali ružno je da ga tjelohranitelji prate ispred hrama. Zaista ružno.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 15:35
    Jutros sam bio ispred hram Sv. Ilije. Ispratio 33 hodočasnika na put do manastira Ostrog. Ta naša djeca nisu krenuli na put ni radi Cicka ni radi Stasa. Ako već SNSD daje komentare treba da kaže da je Kosarac stigao sa dvojicom pratilaca kao da ce mu neko nesta nauditi tu. Slikao se sa svojim savjetnikom i otišao. Vjerujte niko mu nije dao pažnje ni malo. Nemojte politiku gospodo iz SNSD. Sretan put našoj omladini da živi i zdravi stignu i da nam se vrate sa željom da ih niti prate a ni dočekuju političari. Samo naše svestenstvo, rodbina i geadjani Sokoca.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 10:00
    Srecan im i lak put.Na sajtu opstine ni slova o jutrosnjem dogadjaju ali zato urednik portala po nacelnikovom naredjenju ne casi ni casa kad se pljuje Snsd i objavljuju slike posjecenih stabala.
  • Generic placeholder image
    Ja 06.05.2024. 09:57
    Hodocasnicima srecan put i neka ih Bog cuva!O Cicku je suvisna svaka rijec,svi znamo kakav je on,jedna velika nula od covjeka
  • Generic placeholder image
    Re:Rus 06.05.2024. 09:54
    Nek je sretan put hodoćasnicima, i nek ih Bog čuva. Za pohvalu njigova volja da krenu na put. Ali ovakve vijesti nisu za dnevno političke potrebe da se ostavljaju komentari političke prirode, ko je bio a ko ne. Eto ako je neko bio neznači da je sad veliki Srbin i pravoslavac i čovjek. Uživajte u životu i praznicima.
  • Generic placeholder image
    RUS 06.05.2024. 09:32
    Jutros je bilo svečano u porti crkve Svetog Ilije u Sokocu. Mještani si u velikom broju došli da isprate 33 hodočasnika, 33 građanina Sokoca, 33 momka i djevojke iz Sokoca, 33 junaka koji će dolaskom u Ostrog da se poklone sjenama Svetog Vasilija Ostroškog, koji će biti predstavljeni kao stanovnici Sokoca i slavne Romanije, a za veliko čudo osim roditelja, građana Sokoca i sveštenstva nije ih ispratio Milovan Bjelica načelnik Opštine. To govori o njemu, o njegovom odnosu prema ovim divnim ljudima. Bio je prisutan Staša Košarac, koji je ispratio hodočasnike i poželio im lak, bezbjedan i uspešan put dug 230 kilometara. Cicko je za to vrijeme vjerovatno imao preča posla samo njemu znana. Pred izbore će nam pričati bajke u koje će neko i poverovati.
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 31m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 33m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 26m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 34m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    14h 1m
    1