Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог

06.05.2024. 09:07
9
ИЗВОР: srna.rs

Са Сокоца је јутрос на поклоничко путовање до манастира Острог кренула група од 33 ходочасника, међу којима 13 дјевојака, која ће након пређених 230 километара у суботу, 11. маја, у предвечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца, стићи на вечерњу службу у свом одредишту.

Предсједник соколачког Удружења "Свети Василије Острошки" Милан Маричић изјавио је Срни да је ово 15. ходочашће и поклоњење моштима Светог Василија вјерника са Романије, а традиција је почела још 2009. године када су до манастира Острог кренула тројица младих Сокочана.

Он је истакао да су јутрос на овај пут, након благослова свештеника из порте Цркве Светог пророка Илије, кренули ходочасници са Сокоца, из Рогатице, Пала и Вишеграда.

Маричић је нагласио да ходочашће, прије свега, има духовни карактер, јер сав тај физички напор шестодневног пјешачења не би могао да се издржи без Божије помоћи и призива Светог Василија Острошког, без обзира на то да ли се учесник бави спортом или не.

- Цијелим путем ходочашћа осјети се небеска благодет и присуство воље Божије код свих учесника што им даје снагу да истрају на путу, на којем их на крају чека посебан излив благодети Божије, осјећај који је тешко ријечима описати при присуству вечерњој служби и самом поклоњењу моштима Светог Василија Острошког Чудотворца - истакао је Маричић.

Он је рекао да је први одмор ходочасника планиран након пређених 45 километара, у мјесту Дуб код Рогатице у Асфалтној бази предузећа "Романијапутеви", а потом у Спортској дворани у Фочи, у Рафтинг клубу "Саставци" на граници Црне Горе и Републике Српске, у манастиру Пива, у спортској сали у Видровану, а потом шести дан пјешачења долазе на вечерњу службу у манастир Острог.

Маричић је изразио захвалност великом броју привредника са подручја Сокоца и сусједних општина, који су помогли ово поклоничко путовање.

Према његовим ријечима, Удружење "Свети Василије Острошки", осим духовне обнове, има за циљ и организовање акција за помоћ социјално угроженом становништву на подручју општине Соколац и града Источно Сарајево и организовање ходочашћа.

Сокочанин Миланко Крстајић, члан Удружења, јутрос је седми пут понио барјак на челу колоне ходочасника до манастира Остог, а Срни је изјавио да је за њега то велика част и привилегија.

- Корачати по седми пут под острошке стијене и пренијети молитве нашег народа Светом Василију Чудотворцу је за мене велика привилегија. Посебна је част понијети у рукама српски барјак, који су наши преци вијековима носили, у радости и у жалости - изјавио је Крстајић.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Re:RUS 07.05.2024. 13:14
    Ajde Rus ne mlati, i ti i SNSD. Našli ste da na ovom političite. U sve ste prste umiješali, a tamo gdje ih politika umješa propalo. Eto sad Staša ispadne srbenda, patriota i vjernik. Jadno je da se na ovom srpski narod dijeli. I nebranim SDS Cicka, jer ste ista braća, i jedni i drugi su pokrali i zadužili narod, a ovamo ako patriotizam, pravoslavlje. Nek vrate svi što su od 1992. godine ukrali od naroda pa nek onda pričaju. Ovakvo nek se svi sklone i nose od omladine i udruženja, političari su zlo.
  • Generic placeholder image
    РУС 06.05.2024. 16:36
    Морам да се јавим и кажем овим сокочанима конје у праву. Сташа Кошарац је дошао у Соколац да испрати "свог пулена". Једног човјека. То говори о њему да поштује једног човјека а ви тог човјека зовите како хоћете. У групи од 33 човјека је било 32 грађанина Сокоца и један "пулен". Начелник неке дошао да испрати та 32 човјека и то говори о њему колико их поштује и цијени. Од тих 32 човјека минимум је 50% чланова или симпатизера СДС-а. Не бројим крвна зрнца и ко је гдје и у којој странци. Мислим да је МОРАО бити ту да их испрати па дали са телохранитељима или без њих. То су становници општине гдје је он начелник, дакле његове комшије. Даће Бог да ће се сви опаметити и водити рачуна коме ће дати свој глас на наредним изборима.
  • Generic placeholder image
    Ja 06.05.2024. 16:20
    Ocigledno je da imas nesto protiv njega cim tako pises.Ne vidim u cemu je problem sto je dosao sa tjelohraniteljima,covjek je ministar.Niko nikome ne brani da dodje posebno u crkvu.Lijepo od covjeka sto je dosao pa sa kim god.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 15:45
    Nemoj da neko pomisli da imam nešto protiv Stase Kosarca. Ne , naprotiv. Svaka mu čast sto je došao i ispratio jednoga časnoga hodočasnika. Ujedno dao značaj svima, ali ružno je da ga tjelohranitelji prate ispred hrama. Zaista ružno.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 15:35
    Jutros sam bio ispred hram Sv. Ilije. Ispratio 33 hodočasnika na put do manastira Ostrog. Ta naša djeca nisu krenuli na put ni radi Cicka ni radi Stasa. Ako već SNSD daje komentare treba da kaže da je Kosarac stigao sa dvojicom pratilaca kao da ce mu neko nesta nauditi tu. Slikao se sa svojim savjetnikom i otišao. Vjerujte niko mu nije dao pažnje ni malo. Nemojte politiku gospodo iz SNSD. Sretan put našoj omladini da živi i zdravi stignu i da nam se vrate sa željom da ih niti prate a ni dočekuju političari. Samo naše svestenstvo, rodbina i geadjani Sokoca.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 06.05.2024. 10:00
    Srecan im i lak put.Na sajtu opstine ni slova o jutrosnjem dogadjaju ali zato urednik portala po nacelnikovom naredjenju ne casi ni casa kad se pljuje Snsd i objavljuju slike posjecenih stabala.
  • Generic placeholder image
    Ja 06.05.2024. 09:57
    Hodocasnicima srecan put i neka ih Bog cuva!O Cicku je suvisna svaka rijec,svi znamo kakav je on,jedna velika nula od covjeka
  • Generic placeholder image
    Re:Rus 06.05.2024. 09:54
    Nek je sretan put hodoćasnicima, i nek ih Bog čuva. Za pohvalu njigova volja da krenu na put. Ali ovakve vijesti nisu za dnevno političke potrebe da se ostavljaju komentari političke prirode, ko je bio a ko ne. Eto ako je neko bio neznači da je sad veliki Srbin i pravoslavac i čovjek. Uživajte u životu i praznicima.
  • Generic placeholder image
    РУС 06.05.2024. 09:32
    Јутрос је било свечано у порти цркве Светог Илије у Сокоцу. Мјештани си у великом броју дошли да испрате 33 ходочасника, 33 грађанина Сокоца, 33 момка и дјевојке из Сокоца, 33 јунака који ће доласком у Острог дa се поклоне сјенама Светог Василија Острошког, који ће бити представљени као становници Сокоца и славне Романије, а за велико чудо осим родитеља, грађана Сокоца и свештенства није их испратио Милован Бјелица начелник Општине. То говори о њему, о његовом односу према овим дивним људима. Био је присутан Сташа Кошарац, који је испратио ходочаснике и пожелио им лак, безбједан и успешан пут дуг 230 километара. Цицко је за то вријеме вјероватно имао преча посла само њему знана. Пред изборе ће нам причати бајке у које ће неко и поверовати.
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 22m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 24m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 17m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 25m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 52m
    1