Sabor "Pjevaj, Romanijo" u subotu u Knežini

31.05.2022. 08:43
0
IZVOR: srna.rs

Sabor starog srpskog pjevanja "Pjevaj, Romanijo", u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Zavičaj", biće održan u subotu, 4. juna, u porti Manastira Presvete Bogorodice u Knežini kod Sokoca, a očekuje se učešće pedesetak izvornih pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Potpredsjednik KUD-a "Zavičaj" Slobodan Komlenović rekao je Srni da je ovo peti Sabor, da je interesovanje veliko i da očekuje ukupno 350 do 400 učesnika.

On je naveo da će u prisustvu sveštenstva i zvanica, nakon liturgije u manastiru, biti obavljen čin lomljenja slavskog kolača, čime će biti obilježena krsna slava KUD-a "Zavičaj" Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Sabor starog srpskog pjevanja u porti manastira u Knežini počinje u 13.00 časova.

Organizovanje ove manifestacije podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, opština Sokolac i privrednici iz ove lokalne zajednice.

KUD "Zavičaj" osnovan je 2017. godine na Sokocu s ciljem očuvanja kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja, izvorne pjesme, tradicije i narodnih običaja. Do sada je dobio niz priznanja na takmičenjima izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sabor izvornog pjevanja "Romanijo, dok ti ime traje" Sabor izvornog pjevanja "Romanijo, dok ti ime traje"
Legenda iz naših krajeva: Kako su Turci uzeli Knežinu Legenda iz naših krajeva: Kako su Turci uzeli Knežinu
KUD "Zavičaj" - čuvar tradicije, narodnih običaja i izvorne pjesme KUD "Zavičaj" - čuvar tradicije, narodnih običaja i izvorne pjesme
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 56m
    0
  • Slani mafini
    14h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    16h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    14h 6m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 35m
    3