Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice proslavio krsnu slavu

21.09.2022. 12:06
0
IZVOR: srna.rs

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu proslavio je danas krsnu slavu Malu Gospojinu.

Arhijerejski zamjenik protojerej-stavrofor Vladislav Topalović čestitao je okupljenim vjernicima praznik, dodajući da je Presveta Bogorodica Marija, čije se rođenje danas slavi, najveći dar neba zemlji i Boga čovjeku.

- To je najveći poklon nezasluženi koji smo dobili i koji je toliko dragocjen da nam daje vječni život i sav smisao života. I samo ime Marija često je na Blikom istoku i kod starih Jevreja, svih hrišćana cijeloga svijeta. Samo ime znači dar Boga - rekao je Topalović.

Prema njegovim riječima, proslavljanjem današnjeg praznika, slave se i preci koji su podigli Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu koji je bio izraz njihove vjere.

- Slaveći danas ovaj veliki praznik, sabrali smo se u ovom hramu i čestitamo sveštenstvu i svim parohijanima hrama kojima je danas slava. U ime Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji danas služi u istoimenom hramu u Bugojnu, prenosim pozdrave i svima želim srećan pranik - dodao je on.

Odluka o izgradnji Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu donesena je početkom 1859. godine. Od 1859. godine pa do 1862. godine kupljeno je zemljište i materijal za gradnju crkve, a gradnja je počela 1863. godine, kada su osveštani temelji.

Izgradnja je trajala 11 godina, do 1. maja 1874. godine. Hram je osveštan na Svetog Iliju, 20. jula 1872. godine, skoro godinu dana prije potpunog završetka. Osveštao ga je mitropolit dabrobosanski Pajsije.

Dozvolu za izgradnju crkve izdao je sultan Abdul Aziz da bi ublažio kritike iz Evrope zbog vjerske netrpeljivosti.

Crkva je izgrađena dobrovoljnim prilozima građana Sarajeva i okolnih mjesta, kao i dubrovačkih, beogradskih, tršćanskih i bečkih trgovaca. Postoji zapis da je i sultan bio jedan od onih koji su dali svoj prilog.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    17h 54m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    13h 51m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    19h 58m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    17h 12m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    16h 10m
    0