Sahrana Đorđa Mihailovića danas u podne na Zejtinliku; pokrivaće ga srpska zemlja

06.07.2023. 08:12
1
IZVOR: Tanjug

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu, biće sahranjen uz vojne počasti danas u podne u Solunu.

Kako je ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević rekao za Tanjug čika Đođe će biti sahranjen u grobnici pored oca i dede koji su, takođe, čuvali grobove srpskih junaka poginulih na Solunskom frontu.

Đorđe Mihailović, čovjek moralno i na svaki drugi način dostojan veličine naših predaka stradalih u Prvom svjetskom ratu, koji je čuvao sjećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao sveti gral i luču života, preminuo je 2. jula, u 96. godini.

Rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine. Bio je treća generacija Mihailovića, čuvara srpske istorije i seni srpskih vojnika poginulih tokom proboja Solunskog fronta. Znao je priču o skoro svakom stradalom junaku čije kosti počivaju na Zejtinliku. Na tom groblju, koje je jedno od najznačajnijih simbola srpskog nacionalnog bića, počiva 7.441 ratnik.

Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena. Prije 10 godina o njemu je snimljen dokumentarni film "Posljednji čuvar".

Prije dvije godine, tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon uručili su mu u ime države priznanje "Majka Srbija", a 2020. dobio je i sprski pasoš, što mu je bila životna želja, zahvaljujući ministru Ivici Dačiću kome se povjerio, a koga je kao i brojne sprske zvaničnike i svakog građanina Srbije i šire, decenijama dočekivao na srpskom vojničkog groblju na Zejtinliku.

- Živeo sam za dan kada mi je Srbija dodelila državljanstvo. Živeo sam, jednako, kao i u nadi da doživim stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, a vama sam to, onda, poverio. Dočekao sam, eto, i jedno i drugo -  rekao je Mihailović tog dana kada mu je pasoš uručen.

Dodao je da je to priznanje i za njega i za njegove pretke, koji su obavljali tu časnu dužnost.

O čika Đorđu napisana je i knjiga "Čuvar svetih humki", a u Republici Srpskoj snimljen je film "Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović"

Prvi čuvar groblja bio je deda čika Đorđa, Savo, solunski dobrovoljac, rođen 13 kilometara od Kotora, u Grblju, koga je, kako neki izvori kažu, kralj Aleksandar imenovao na čelo državne komisije da sakupi posmrtne ostatke saboraca i prijatelja sa bojišta i 250 grobalja širom Solunskog fronta.

O njihovim grobovima brinuo se do 1928. godine, kada je umro i kada je čuvanje započete tradicije, ali i istorije, nastavio Đođev otac Đuro koji je grobove srpskih junaka sačuvao tokom Drugog svjetskog rata od nacističke pljačke, ponekad i lukavstvom.

Nakon smrti 1961. godine tu ličnu časnu dužnost, više od šest decenija neumorno sa velikom ljubavlju i predanošću obavljao je čika Đorđe.

Svakog putnika namjernika dočekivao je sa šajkačom, u vojničkoj jakni i cokulama, i uz pitanje ''odakle ste'' pričao priču o poginulim junacima toga kraja, a nije bilo mjesta u Srbiji za koje nije čuo iako nikada nije bio, jer je iz svakog bar neko stradao na Solunskom frontu.

Kada mu je uručena nagrada "Majka Srbija", za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore,  čika Đorđu rekao je: "Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju".

Sahrani će prisustvovati zvanična delegacija Srbije, u kojoj će biti ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Pored njih, na sahrani će biti i predstavnici Ambasade Srbije u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna.

Ministar Selaković će ponijeti tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju će simbolično prosuti u deda Đorđev grob. Zemlju iz Srpske je poslao Banjalučanin, Siniša Vidović, zamjenik predsjednika stranke Ujedinjena Srpska i savjetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, a iz Crne Gore direktor Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Crne Gore Vladislav Bojović.

Takođe  na poslednjem ispraćaju čuvara Zejtinlika biće predstavnici srpske i grčke Počasne garde, ali je dogovor da garda zemlje u kojoj je deda Đorđe rođen, 1. maja 1928. godine, ispali plotune.

Ceremonija će početi u 11 sati po grčkom vremenu, kada će početi okupljanje na Zejtilniku, gde će porodica primati saučešće.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 06.07.2023. 08:41
    Vječna mu slava.
Povezane vijesti
Danas sahrana Petka Čančara Danas sahrana Petka Čančara
Sahranjen novinar Goran Maunaga Sahranjen novinar Goran Maunaga
Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    37m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    20h 14m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    16h 7m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    19h 13m
    1