Simo Antonić: Čovjek koji je prije više od stotinu godina vladao svjetskim tronom u rvanju

17.02.2024. 09:15
2
IZVOR: katera.news

U jeku svjetske slave Sime Antonića mnogi su pisali o njemu pa i „SRPSKI SOKO – list za sokolske stvari“ kako se tada zvao. Drugi broj ovog lista iz 1908. godine u izdanju Štamparije Janković iz Karlovaca, pored uobičajenih vijesti u ovom izdanju imao je i jedan tekst posvećen Simi Antoniću i jednoj od njegovih borbi kojom je postao svjetski šampion u rvanju.

Kako je novinarstvo tada izgledalo i kako je opisan naš gorostas i jedna od njegovih borbi za svjetsku šampionsku titulu, donosimo vam u nastavku.

„Međunarodna rvačka utakmica. U drugoj polovini julija m. o. g. završila se u Beču posle borbe od 40 dana V. velika međunarodna utakmica u rvanju, za koju je bila određena nagrada od 10.000 kruna i u kojoj su učestvovali najznamenitiji svetski rvači, među njima dotle nepobeđeni svetski šampijon Koh (Nemačka). Kod poslednjeg rvanja borili su se Koh i Simo Bojić Antonić, Srbin iz Reše kraj Sarajeva, Posle uporne borbe od 1 sata 18 min. 47 sek. pobedio je Srbin Antonić, koji je tom pobedom dobio naslov „svetski šampijon u rvanju“. Drugu nagradu dobio je Nemac Koh, treću Šters (Belgija), a četvrtu Štajnbah iz Beča. Koh je položio 3000 K i pozvao Antonića na meč (match), i Antonić je položio 3000 K i prihvatio borbu s izjavom, da će se triputa s Kohom rvati, pa ako samo jedanput pobedi Koh, da mu daje svoj polog. Isto je tako Štajnbah izazvao Štersa.“

  • Slika
  • Slika

Foto: Isječak iz novina

I drugi su pisali o njemu i njegovim borbama.

Slika

Foto: Isječak iz novina

Jedan od vrhova planinskog masiva planine Ozren, naziva se Glog sa nadmorskom visinom od 1460 metara. Sa sjeverne strane Gloga nalazi se Vučija Luka, a sa južne Hreša (raniji naziv Reša). Na jugozapadnoj strani Gloga iznad naselja Stara Hreša, nalazi se uvijek osunčana Velika njiva i Antonića ograda sa prelijepim pogledom na Sarajevo. To je imanje na kom se nalazi ruševina i temelji nekadašnjeg doma našeg, a svjetskog šampiona Sime Antonića. Kako smo saznali, Antonići su prije prvog svjetskog rata sa Hreše odselili u Bogoviće, a potom i na Ravnu romaniju. Vode porijeklo od Boje, pa ih stari ljudi zovu još i Bojići.

Sudbina ovog gorostasa od 137 kg i preko dva metra visine je tužna i nerazjašnjena do kraja. Simo je desetak godina vladao svjetskim tronom u rvanju, a niko od konkurencije nije uspijevao da ga pobijedi. Pouzdano se zna samo da je ubijen neposredno prije početak jednog velikog takmičenja u Marseju. Prema jednoj verziji priče, koja se prenosi sa koljena na koljeno, otrovali su ga. Prema drugoj verziji, na borilište je utrčao neki Bugarin i izbo ga nožem. Obzirom da je postradao relativno mlad, nije se stigao ni oženiti, pa nema svojih potomaka.

Slika

Dio podataka o svjetskom šampionu Simi Antoniću nesebično je podijelio sa nama naš Sarajlija mr Dejan Gavrilović koji je trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Gavrilović je kao takmičar u borilačkim sportovima nastupao za reprezentaciju Srbije u savate boksu i kik boksu. U oba sporta osvajao je medalje za reprezentaciju Srbije. Trenutno je trener reprezentacije Srbije u savate boksu i trener reprezentacije Srbije u kik boksu. Najveće interesovanje u svojim naučnim radovima posvetio je borenju i istoriji fizičke kulture.

Sjećanje na Simu Antonića, značajnu ličnost našeg kraja za sada postoji samo kroz isječke iz starih novina i stare fotografije, kroz Antonića livadu, a nadamo se da će jednog dana neka ulica u našem gradu ponijeti ime ovog velikana.

Autor: Aleksandar Cincar

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Simeun ponovo 17.02.2024. 14:44
    Podmjedenikom Antonići isto imaju njivu koja se isto zove Velika Njiva i sličnog je položaja samo što je pogled na Kosmaj.
    Imaju i Obrić polje, po Obrenu koji je ubijen na toj njivi.
  • Generic placeholder image
    Simeun 17.02.2024. 14:38
    Teško mi vjerovati da su se ovi doselili sa Hreše. Ti na Hreši jesu Antonići, kojima je uzgred rečeno prevarom oteta ta zemlja koju pominjete, ali ne slave istu slavu.
    Druga stvar koja nije tačna je da su se odselili prvo u Bogoviće.
    Oni su živili Podmjedenikom dok im od strane turaka nike ubijeno dijete Obren. Onda su Obrenovi stričevi stigli tog turčina i objesili ga u Bogovićima na Bukvu koja je odsječena neke godine.
    Po Lazu, koji je ostao u Bogovićima lokalno se zovu Lazići, a po Boju ti se na Tomaniji lokalno zovu Bojići.
    Inače, hvala na trudu, ali mislim da ima nedorečenih stvari u vašoj priči koje bi trebalo doraditi u ime vjerodostojnosti. Dok se još može.
Povezane vijesti
Sjećanja starih Hrešana na cirkus-plac u Sarajevu Sjećanja starih Hrešana na cirkus-plac u Sarajevu
Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
Ilija Nikolić: Od solunskog ratnika do predsjednika opštine Ilija Nikolić: Od solunskog ratnika do predsjednika opštine
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 34m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 29m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 17m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 23m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 51m
    0