Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)

07.05.2024. 13:56
1
IZVOR: katera.news

U porti Crkve Svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu danas je sahranjen sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao pop Žućo.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenika Mitropolije dabrobosanske služio je opelo, nakon čega je prota Vojo sahranjen.

Posljednjem oproštaju od voljenog, cijenjenog i časnog prote prisustvovao je veliki broj sugrađana, prijatelja, sveštenstva, zvaničnika.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: Katera

Vojislav Čarkić, u narodu poznat i kao pop Žućo, preminuo je u subotu, 4. maja, u 87. godini.

 Pop Žućo je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Federaciji BiH. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno sa srpskim narodom Grbavice, prešao je u Istočno Sarajevo gdje je nastavio službu u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca, do teritorije Republike Srpske.

Kada su počeli ratni sukobi, sveštenik Čarkić je pomagao Srbima koji tada nisu uspjeli da izađu iz federalnog Sarajeva na srpsku stranu.

Tokom rata je više hiljada paketa poslao preko Miljacke, na teritoriju pod kontrolom takozvane Armije BiH. Od tih paketa je pola išlo muslimanima, a pola Srbima, Hrvatima i Jevrejima koji su ostali u drugom dijelu Sarajeva.

U kolektivnom sjećanju sarajevskih Srba, ali i mnogih drugih, zauzeo je neizbrisivo mjesto kao vojni sveštenik u uniformi sa krstićem na vunenoj kapi.

Tokom rata nosio je čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik.

Nema stanovnika Istočnog Sarajeva koji nije čuo za popa Žuću.

Otac Vojo rođen je 1937. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Nakon završetka gimnazije, upisao je petogodišnju Bogosloviju u Prizrenu koju je završio 1958. godine, a nakon toga studije nastavio na Teološkom fakultetu u Beogradu.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 07.05.2024. 16:57
  Lana mu crna zemlja!Neka mu dragi Bog podari rajsko naselje tamo gdje pocivaju mnogi nasi hrabri borci a neke od njih je u svoje vrijeme krstio po rodjenju, vjencavao I drzao opelo po pogibiji za Republiku Srpsku.
Povezane vijesti
Sutra "Bazar iz bloka" u Istočnom Novom Sarajevu Sutra "Bazar iz bloka" u Istočnom Novom Sarajevu
Otkrivena spomen-bista Gorana Bozala u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Otkrivena spomen-bista Gorana Bozala u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Otkrivanje spomen-biste Gorana Bozala - dječaka kojem je granata prekinula snove Otkrivanje spomen-biste Gorana Bozala - dječaka kojem je granata prekinula snove
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  8h 32m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  21h 25m
  2
 • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
  7h 3m
  0
 • Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
  5h 1m
  0
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  9h 15m
  0