Samo su rijetki poslodavci povećali plate radnicima

07.09.2019. 19:17
0
IZVOR: srpskainfo.com

Nadležni u Republici Srpskoj ne žele još da pričaju o efektima Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske koji je u primjeni nešto više od dva mjeseca, a čiji je glavni cilj povećanje plata radnicima.

 Namjera Vlade RS bila je, najkraće rečeno, da poslodavcima koji povećaju zaposlenima plate vrati dio poreza i doprinosa na osnovu zakona koji je stupio na snagu 1. jula ove godine. Podsticaji se odnose samo na djelatnosti proizvodnje, trgovine i usluga.

Predstavnici Saveza sindikata su zatražili informaciju od Poreske uprave da li su poslodavci iskoristili ovu mogućnost i povećali plate radnicima. Odgovor još čekaju.

– Predsjednici industrijskih sindikata su neki dan imali sastanak i pričali smo na tu temu. Dakle, nas deset nema nijednu informaciju da je došlo do refleksije kada je u pitanju povećanje plata po osnovu Zakona o podsticajima. To se odnosi na preduzeća u kojima djeluju naših deset industrijskih sindikata – kaže za Srpskainfo potpredsjednik Saveza sindikata RS i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić.

On ističe da su sindikalci i na nedavnoj velikoj konferenciji u organizaciji Saveza sindikata takođe konstatovali da nema nekih posebnih pomaka kada je u pitanju primjena Zakona o podsticajima u privredi. –Prošlo je više od dva mjeseca i već bi se do sada znalo da su bila neka značajnija povećana plata – smatra Peulić i dodaje da za konačan zaključak ipak treba sačekati još nekoliko mjeseci.

Slika

Njegov kolega Goran Savanović, predsjednik Sindikata zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu, kaže da je u nekim kompanijama i ugostiteljstvu bilo povišica po osnovu Zakona o podsticajima u privredi.

– Međutim, to nije ništa posebno i nije to masovno urađeno – navodi Savanović.

S druge strane, zvanična statistika Republike Srpske kaže da je prosječna neto julska plata bila veća za dvije marke u odnosu na juni.

Samo su u dva područja primjetna „znatnija“ povećanja plata u julu u odnosu na juni: djelatost pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 49 KM i prosječna je iznosila 684 KM i u području vađenje rude i kamena za 38 KM (julska prosječena plata 1.213 KM).

U trgovini su prosječne plate ostale iste i iznose 692 KM, dok je u prerađivačkoj industriji prosečna julska plata niža za dvije maarke i iznosi 743 KM.

– Na vaše postavljeno pitanje imaćemo odgovor početkom marta 2020. godine – kažu u Mininistarstvu privrede i preduzetništva RS na pitanje koliko je radnika dobilo povišica po osnovu Zakona o podsticajima u privredi.

Ovo Ministarstvo je bilo predlagač Zakona.

– Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske je stupio na snagu 1. jula Kao što je u zakonu navedeno, privredni subjekti će Ministarstvu podnijeti zahtjeve za dodjelu podsticaja po osnovu povećanja plata radnika u roku od šesdeset dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj (1. jula – 31. decembara 2019. godine). Shodno tome, Ministarstvo će biti u mogućnosti da odgovori na postavljeno pitanje tek po prijemu i obradi navedenih zahteva, odnosno početkom marta 2020. godine – obrazlažu u Ministarstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najviše stranih radnika iz Nepala, Indije, Bangladeša, Turske, Kine.. Najviše stranih radnika iz Nepala, Indije, Bangladeša, Turske, Kine..
Eksplozija u "Krušiku", povrijeđeno sedam radnika Eksplozija u "Krušiku", povrijeđeno sedam radnika
Veliki problemi: Nestašica posla za detašmanske firme Veliki problemi: Nestašica posla za detašmanske firme
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 27m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 18m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 5m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 31m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 13m
    0