Šarović: Odlaskom Incka trebao se OHR ugasiti

03.06.2021. 21:55
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da je OHR bio na izlaznim vratima iz BiH, te da je odlaskom Valentina Incka OHR trebao da se zatvori i da BiH dalji put ka EU nastavi bez pomoći visokog predstavnika.

Šarović je istakao da je na sastanku delegacije Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu to isto ponovio, te istakao da se ipak desio ovaj obrt da umjesto Incka dođe Šmit.

- Postavlja se pitanje zašto poslije jednog "nevidljivog" Incka treba da dođe jedna tako visoka ličnost kakav je Šmit. Ja sam smatrao i to sam rekao juče na sastanku u Beogradu, da su za njegov dolazak krive domaće vlasti, jer su one na neki način "vaskrsle" Šmita, predstavnika jedne takve moćne zemlje kao što je Njemačka - kaže Šarović.

Šarović kaže da je stav Srpske demokratske stranke da je neprihvatljivo to što se danas u BiH nameću sankcije, da se kažnjavaju pojedinci, to želimo jasno da kažemo da ne bi neko pomislio da se mi radujemo nekim stvarima - kaže Šarović i dodaje da je takve sankcije trpio i sam, kao i SDS.

- Ako pozicija misli da može sama, izvolite, ali mi mislimo da ne može i da treba o nekim stvarima zajednički sjednemo i razgovaramo, upravo zbog neravnopravnosti i lošeg odnosa spram opozicije - ističe Šarović.

Šarović očekuje da će Republika Srbija zauzeti stav i poziciju koju ima spram Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da će voditi računa o stvarima, koje će uslijediti dolaskom novog visokog predstavnika u BiH.

Prema njegovim riječima, glavne teme u saradnji sa visokog predstavnikom bi trebale da budu ekonomski razvoj, napredak, razvoj infrastrukture, demokratizacija društva, borba protiv korupcije i krupni zahvati u pravosuđu.

- Vjerujem da se neće krenuti nekim drugim putem što bi bilo loše, ne bih želio da budem neki crni prognozer u tom smislu, tako da svoje strane i kao opozicija i kao SDS, daćemo svoj puni doprinos u očuvanju integriteta, stabilnosti i opstojnosti, sigurnosti i autonomije Republike Srpske koju ima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, snažno se protiveći bilo kakvom narušavanju onih prava koje imamo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je predsjednik SDS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 52m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 48m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 52m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 45m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 42m
    0