Savjet ministara BiH obećao podršku realizaciji izmještanja gradske toplane u Palama

01.10.2020. 16:01
0
IZVOR: Katera

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetili su danas opštinu Pale i sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem razgovarali o brojnim projektima, koji su najavljeni kao kapitalne investicije u ovoj lokalnoj sredini.

Jedna od najvažnijih i kapitalnih investicija za opštinu Pale u predstojećem periodu biće izmještanje Gradske toplane iz centra grada, izgradnjom nove trase toplovoda i novog objekta toplane, a u čemu će, kako je danas rečeno, najviše pomoći Savjet ministara BiH i međunarodne finansijske institucije.

Po završetku sastanka u zgradi opštine, predsjedavajući i ministar, u društvu načelnika opštine Pale su posjetili Ski centar „Ravna planina“ i sastali se sa vlasnikom Veljkom Golijaninom, koji im je predstavio novi projekat izgradnje hotelsko-apartmanskog sadržaja.

Slika

- Sa načelnikom smo razgovarali o ključnim projektima, a to su oni projekti koji se danas često pominju u Evropi, poput takozvane „Zelene ekonomije“, koja podrazumijeva zaštitu životne sredine i promociju turističkih projekata – rekao je Tegeltija.

On ističe da se jedan od ta dva projekta odnosi upravo na najavljeno izmještanje gradske toplane, te dodao da će Savjet ministara biti na raspolaganju ovoj lokalnoj zajednici sve vrijeme.

- Ovdje na Ravnoj planini imamo priliku da vidimo investiranje u jedan projekat vrijednosti 50 milion KM i to je takođe važno, jer smo danas razgovarali i o pripremama za predstojeću zimsku sezonu. Ljudi sa velikom zebnjom očekuju novu sezonu i zanima ih kako će izgledati epidemiološka situacija – rekao je Tegeltija.

On je najavio da će Savjet ministara u narednim danima, od 15 miliona KM usvojenih na današnjoj sjednici kao pomoć zdravstvenom sektoru, obezbijediti dio sredstava za pomoć turističkim radnicima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je novinarima da mu je žao što opština Pale u prethodnom periodu nije imala pomoć Savjeta ministara, te da on to ima namjeru promijeniti u budućem periodu.

Slika

- Današnja posjeta Savjeta ministara i mene lično govori to da mi želimo to da promijenimo i ovo smatram vrlo aktivnim pristupom i predsjedavajućeg i Savjeta ministara u cjelini. Smatramo da na Palama treba jasno raditi i da postoje vrlo jasni projekti koji ukazuju na potrebe ovog stanovništva i ne mogu se potrebe stanovništva opštine Pale ignorisati, te s toga želim da radimo zajedno  i naše opredjeljenje će u narednom periodu biti takvo – rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da jasna poruka da se opština Pale želi ekološki razvijati i da se izgradnja nove toplane treba raditi u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, u čemu će se on, kako je najavio, posebno založiti.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima ustavnu obavezu da vrši komunikaciju sa međunarodnim finansijskim organizacijama i na zahtjev samog predsjedavajućeg Tegeltije, ja sam prihvatio obavezu da u narednih 15 dana organizujem sastanak predstavnika ERBD-a i opštine Pale, te da vidimo na koji način se može implementirati izgradnja toplane na Palama – dodaje Košarac.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je izrazio zahvalnost predstavnicima Savjeta ministara BiH na današnjoj posjeti, te istakao važnost uloge Savjeta ministara u rješavanju ključnih problema, kakav je izmještanje gradske toplane.

- Naš dogovor je da Savjet ministara preko Razvojne banke za obnovu i razvoj (EBRD) pomogne opštinu Pale određenim projektima, prvenstveno na izgradnji toplane, koja treba u ekološkom smislu da podupre i razvoj turizma – kaže Jugović.

On dodaje da je plan da se u centru Pala oslobodi prostor na kojem se nalazi današnja gradska toplana, kako bi se tu mogli da realizuju brojni drugi projekti, poput izgradnje nove zgrade opštine.

- Mi ćemo izaći sa aplikacijom, sredstva sama će limitirati određeni parametri, a samo izmještanje toplane će koštati između 5 do 7 miliona KM. Vidjećemo šta možemo mi obezbjediti kada je u pitanju projektna dokumentacija, aplikacija i šta se nudi u svakom slučaju – dodao je Jugović.

Slika

Vlasnik kompanije „Majneks“ i Ski centra „Ravna planina“ Veljko Golijanin je zahvalio na posjeti, te istakao da je podrška Savjeta ministara BiH novom infrastrukturnom kompleksu u ovom centru itekako važno u vrijeme pandemije virusa korona.

- Mi smo krenuli u realizaciju i izgradnju hotelsko-apartmanskog naselja u vrijednosti od 50 miliona KM, kroz četiri lamele. Završetak prve lamele je planiran u septembru naredne godine – rekao je Golijanin.

On je dodao da je u toku i prodaja smještajnih kapaciteta, koji su još uvijek u izgradnji, te da je to dobra podrška ovom projektu, koji će po završetku izgradnje činiti moderni turistički centar sa hotelskim i apartmanskim smještajnim jedinicama.

Golijanin je najavio da će u januaru naredne godine Ski centar „Ravna planina“ biti domaćin Evropa kupa, što mnogima u okruženju nije pošlo za rukom, te će to biti najvažnije takmičenje prvi put nakon 1981. godine.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 54m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 46m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 37m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 29m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 22m
    0