Савјет министара БиХ обећао подршку реализацији измјештања градске топлане у Палама

01.10.2020. 16:01
0
ИЗВОР: Катера

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац посјетили су данас општину Пале и са начелником општине Бошком Југовићем разговарали о бројним пројектима, који су најављени као капиталне инвестиције у овој локалној средини.

Једна од најважнијих и капиталних инвестиција за општину Пале у предстојећем периоду биће измјештање Градске топлане из центра града, изградњом нове трасе топловода и новог објекта топлане, а у чему ће, како је данас речено, највише помоћи Савјет министара БиХ и међународне финансијске институције.

По завршетку састанка у згради општине, предсједавајући и министар, у друштву начелника општине Пале су посјетили Ски центар „Равна планина“ и састали се са власником Вељком Голијанином, који им је представио нови пројекат изградње хотелско-апартманског садржаја.

Слика

- Са начелником смо разговарали о кључним пројектима, а то су они пројекти који се данас често помињу у Европи, попут такозване „Зелене економије“, која подразумијева заштиту животне средине и промоцију туристичких пројеката – рекао је Тегелтија.

Он истиче да се један од та два пројекта односи управо на најављено измјештање градске топлане, те додао да ће Савјет министара бити на располагању овој локалној заједници све вријеме.

- Овдје на Равној планини имамо прилику да видимо инвестирање у један пројекат вриједности 50 милион КМ и то је такође важно, јер смо данас разговарали и о припремама за предстојећу зимску сезону. Људи са великом зебњом очекују нову сезону и занима их како ће изгледати епидемиолошка ситуација – рекао је Тегелтија.

Он је најавио да ће Савјет министара у наредним данима, од 15 милиона КМ усвојених на данашњој сједници као помоћ здравственом сектору, обезбиједити дио средстава за помоћ туристичким радницима.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је новинарима да му је жао што општина Пале у претходном периоду није имала помоћ Савјета министара, те да он то има намјеру промијенити у будућем периоду.

Слика

- Данашња посјета Савјета министара и мене лично говори то да ми желимо то да промијенимо и ово сматрам врло активним приступом и предсједавајућег и Савјета министара у цјелини. Сматрамо да на Палама треба јасно радити и да постоје врло јасни пројекти који указују на потребе овог становништва и не могу се потребе становништва општине Пале игнорисати, те с тога желим да радимо заједно  и наше опредјељење ће у наредном периоду бити такво – рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да јасна порука да се општина Пале жели еколошки развијати и да се изградња нове топлане треба радити у сарадњи са међународним финансијским институцијама, у чему ће се он, како је најавио, посебно заложити.

- Министарство спољне трговине и економских односа има уставну обавезу да врши комуникацију са међународним финансијским организацијама и на захтјев самог предсједавајућег Тегелтије, ја сам прихватио обавезу да у наредних 15 дана организујем састанак представника ЕРБД-а и општине Пале, те да видимо на који начин се може имплементирати изградња топлане на Палама – додаје Кошарац.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је изразио захвалност представницима Савјета министара БиХ на данашњој посјети, те истакао важност улоге Савјета министара у рјешавању кључних проблема, какав је измјештање градске топлане.

- Наш договор је да Савјет министара преко Развојне банке за обнову и развој (ЕБРД) помогне општину Пале одређеним пројектима, првенствено на изградњи топлане, која треба у еколошком смислу да подупре и развој туризма – каже Југовић.

Он додаје да је план да се у центру Пала ослободи простор на којем се налази данашња градска топлана, како би се ту могли да реализују бројни други пројекти, попут изградње нове зграде општине.

- Ми ћемо изаћи са апликацијом, средства сама ће лимитирати одређени параметри, а само измјештање топлане ће коштати између 5 до 7 милиона КМ. Видјећемо шта можемо ми обезбједити када је у питању пројектна документација, апликација и шта се нуди у сваком случају – додао је Југовић.

Слика

Власник компаније „Мајнекс“ и Ски центра „Равна планина“ Вељко Голијанин је захвалио на посјети, те истакао да је подршка Савјета министара БиХ новом инфраструктурном комплексу у овом центру итекако важно у вријеме пандемије вируса корона.

- Ми смо кренули у реализацију и изградњу хотелско-апартманског насеља у вриједности од 50 милиона КМ, кроз четири ламеле. Завршетак прве ламеле је планиран у септембру наредне године – рекао је Голијанин.

Он је додао да је у току и продаја смјештајних капацитета, који су још увијек у изградњи, те да је то добра подршка овом пројекту, који ће по завршетку изградње чинити модерни туристички центар са хотелским и апартманским смјештајним јединицама.

Голијанин је најавио да ће у јануару наредне године Ски центар „Равна планина“ бити домаћин Европа купа, што многима у окружењу није пошло за руком, те ће то бити најважније такмичење први пут након 1981. године.  

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 34m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 10m
    0