Šeranić: O UKC-u se ne može govoriti kao žarištu virusa korona

03.05.2020. 12:15
0
IZVOR: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se o Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske ne može govoriti kao o novom klasteru i žarištu virusa korona.

- Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila. Sve to treba ispitati pa potvrditi - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti UKC, što ne znači da su donijeli virus u UKC ili da su tu bili zaraženi.

Šeranić je rekao da se u skladu sa usvojenim protokolima radi testiranje i prate pacijenti prilikom otpusta iz zdravstvenih ustanova, te da je razgovarano i o brzom testiranju pacijenata pri prijemu u bolnice da se dobiju određeni preliminarni pokazatelji.

- Cilj je da vidimo koju vrstu testova u tom smislu možemo iskoristiti - rekao je Šeranić.

Kada je riječ o jasnim procentima zaraze u populaciji, Šeranić je rekao da se kolektivni imunitet od virusa stiče, a eventualna vakcina čeka.

- Kolektivni imunitet se može steći i nesvjesno i to će se jednostavno desiti u populaciji, pogotovo sa ovakvom vrstom virusa, ali značajno je da prepoznamo svaku težu moguću komplikaciju da bismo obezbijedili ljudima adekvatnu zdravstvenu njegu - rekao je Šeranić.

On je istakao da će na vakcinu svakako čekati i to će biti jedna od mogućnosti za djelovanje, posebno prema najosjetljivijoj populaciji koju treba zaštititi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Transportovan pacijent iz Bolnice "Srbija" u UKC u Banjaluci Transportovan pacijent iz Bolnice "Srbija" u UKC u Banjaluci
Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
Najčitanije
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    22h 10m
    7
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    5h 15m
    2
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    9h 3m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    5h 56m
    0
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    5h 47m
    0