Шеранић: О УКЦ-у се не може говорити као жаришту вируса корона

03.05.2020. 12:15
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да се о Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске не може говорити као о новом кластеру и жаришту вируса корона.

- Није неуобичајено да се инфекција појави у здравственој установи, иако увијек треба утврдити зашто и одакле се та зараза ту појавила. Све то треба испитати па потврдити - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је утврђен вирус код 12 пацијената који нису били на Клиници за инфективне болести УКЦ, што не значи да су донијели вирус у УКЦ или да су ту били заражени.

Шеранић је рекао да се у складу са усвојеним протоколима ради тестирање и прате пацијенти приликом отпуста из здравствених установа, те да је разговарано и о брзом тестирању пацијената при пријему у болнице да се добију одређени прелиминарни показатељи.

- Циљ је да видимо коју врсту тестова у том смислу можемо искористити - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о јасним процентима заразе у популацији, Шеранић је рекао да се колективни имунитет од вируса стиче, а евентуална вакцина чека.

- Колективни имунитет се може стећи и несвјесно и то ће се једноставно десити у популацији, поготово са оваквом врстом вируса, али значајно је да препознамо сваку тежу могућу компликацију да бисмо обезбиједили људима адекватну здравствену његу - рекао је Шеранић.

Он је истакао да ће на вакцину свакако чекати и то ће бити једна од могућности за дјеловање, посебно према најосјетљивијој популацији коју треба заштитити.

Коментари 0
Повезане вијести
Транспортован пацијент из Болнице "Србија" у УКЦ у Бањалуци Транспортован пацијент из Болнице "Србија" у УКЦ у Бањалуци
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    17h 21m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    17h 35m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    17h 27m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    19h 52m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    8h 16m
    0