Serija A se vraća u sam vrh evropskog fudbala: "Kalčo" prestiže La ligu

08.03.2024. 19:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Iza italijanskih klubova je još jedna uspješna nedjelja u Evropi. Nacionalni koeficijent je pojačan, napravljen je još jedan značajan korak ka osvajanju dodatnog mjesta u Ligi šampiona, a prvi put u ovom vijeku Italija je u realnoj situaciji da na UEFA rang-listi nacionalnih koeficijenta prestigne Španiju.

Posljednji put kada je Italija bila ispred Španije na UEFA ljestvici, bilo je to daleke 1999. godine. Italijani su tada imali najjači rang u klupskom evropskom fudbalu, Španci su bili na drugoj poziciji. Od 2004. godine Španija i Engleska dominiraju evropskim fudbalom i smjenjuju se na prve dvije pozicije sa izuzetkom 2015. i 2016, kada su ih razdvojili Nijemci.

Italijani su u posljednjih 20 godina proveli više vremena kao zvanično četvrta nego treća liga Evrope, jer su i Nijemci bili uspješniji. Ali posljednjih godina je počeo i uspon italijanskog fudbala. Tri finala u evrokupovima prošle sezone su najavili da se Serija A vraća polako u sam vrh, a ova sezona je to potvrdila.

Špancima je krenulo naopako još kada je Osasuna ispala u kvalifikacijama, potom je Sevilja završila posljednja u grupi Lige šampiona, a u proljećnim duelima su ispali Betis i Real Sosijedad. Ista sudbina čeka i Viljareal u Ligi konferencije poslije katastrofe na "Velodromu" (0:4). Ne piše se dobro ni Atletiku u revanšu protiv Intera, a težak posao čeka i Barsu protiv Napolija. Samo je Real prošao dalje, a ni on nije blistao i ne obećava mnogo s ovim stilom igre.

Upravo ti direktni dueli Španaca i Italijana u revanšima osmine finala Lige šampiona mogu da odluče o statusu druge lige u Evropi.

Italijanima su pored eliminacije Lacija od Bajerna svi klubovi bili "živi". Bodove su sakupljali Inter, Napoli, Lacio, Milan, Roma, Atalanta i Fjorentina. Italijani su za nepunu sezonu prestigli Nijemce, a zaostatak sa Špancima smanjili sa 11 na nepuna dva koeficijentna boda. Ako Inter eliminiše Atletiko, a Napoli iznenadi Barselonu, Milan, Roma i Fjorentina u revanšima potvrde prolaze, a priključi se i Atalanta, Italija će sigurno preskočiti Španiju poslije skoro dvije i po decenije i postati druga liga Evrope.

Italijani sjajno guraju i na još jednoj bitnoj ljestvici. Onoj na kojoj se boduju samo rezultati iz ove sezone i koja za dvije najbolje lige donosi dodatno mjesto u Ligi šampiona od naredne sezone. Klubovi iz Serije A su u ovoj sezoni sakupili koeficijent 15,571 i ubjedljivo vode. Što znači da će petoplasirani tim sa Apenina u Ligu šampiona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sve manje nade da će biti preživjelih od eksplozije Sve manje nade da će biti preživjelih od eksplozije
Poginule najmanje tri osobe u podzemnim prostorijama hidroelektrane Poginule najmanje tri osobe u podzemnim prostorijama hidroelektrane
Troje povrijeđenih i šestoro nestalih nakon eksplozije Troje povrijeđenih i šestoro nestalih nakon eksplozije
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 6m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 28m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 43m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 36m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 42m
    1