Серија А се враћа у сам врх европског фудбала: "Калчо" престиже Ла лигу

08.03.2024. 19:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Иза италијанских клубова је још једна успјешна недјеља у Европи. Национални коефицијент је појачан, направљен је још један значајан корак ка освајању додатног мјеста у Лиги шампиона, а први пут у овом вијеку Италија је у реалној ситуацији да на УЕФА ранг-листи националних коефицијента престигне Шпанију.

Посљедњи пут када је Италија била испред Шпаније на УЕФА љествици, било је то далеке 1999. године. Италијани су тада имали најјачи ранг у клупском европском фудбалу, Шпанци су били на другој позицији. Од 2004. године Шпанија и Енглеска доминирају европским фудбалом и смјењују се на прве двије позиције са изузетком 2015. и 2016, када су их раздвојили Нијемци.

Италијани су у посљедњих 20 година провели више времена као званично четврта него трећа лига Европе, јер су и Нијемци били успјешнији. Али посљедњих година је почео и успон италијанског фудбала. Три финала у еврокуповима прошле сезоне су најавили да се Серија А враћа полако у сам врх, а ова сезона је то потврдила.

Шпанцима је кренуло наопако још када је Осасуна испала у квалификацијама, потом је Севиља завршила посљедња у групи Лиге шампиона, а у прољећним дуелима су испали Бетис и Реал Сосиједад. Иста судбина чека и Виљареал у Лиги конференције послије катастрофе на "Велодрому" (0:4). Не пише се добро ни Атлетику у реваншу против Интера, а тежак посао чека и Барсу против Наполија. Само је Реал прошао даље, а ни он није блистао и не обећава много с овим стилом игре.

Управо ти директни дуели Шпанаца и Италијана у реваншима осмине финала Лиге шампиона могу да одлуче о статусу друге лиге у Европи.

Италијанима су поред елиминације Лација од Бајерна сви клубови били "живи". Бодове су сакупљали Интер, Наполи, Лацио, Милан, Рома, Аталанта и Фјорентина. Италијани су за непуну сезону престигли Нијемце, а заостатак са Шпанцима смањили са 11 на непуна два коефицијентна бода. Ако Интер елиминише Атлетико, а Наполи изненади Барселону, Милан, Рома и Фјорентина у реваншима потврде пролазе, а прикључи се и Аталанта, Италија ће сигурно прескочити Шпанију послије скоро двије и по деценије и постати друга лига Европе.

Италијани сјајно гурају и на још једној битној љествици. Оној на којој се бодују само резултати из ове сезоне и која за двије најбоље лиге доноси додатно мјесто у Лиги шампиона од наредне сезоне. Клубови из Серије А су у овој сезони сакупили коефицијент 15,571 и убједљиво воде. Што значи да ће петопласирани тим са Апенина у Лигу шампиона.

Коментари 0
Повезане вијести
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 52m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 3m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 29m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 34m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 43m
    0