Sjećanja starih Hrešana na cirkus-plac u Sarajevu

04.02.2024. 10:22
4
IZVOR: katera.news

Bosna u to avnojevsko vrijeme bijaše mirna, ućutkana i uljuljkana u avnojevskom gnijezdu, zakrpljena, ali čista i ispeglana udbaškom peglom kao islužena vjenčanica. Pjesnik bi to drugačije rekao: “Dobre duše, kad joj rebra puču!“ Ali, nećemo sada o tome. Ovdje je veselija tema i puna uzbuđenja, čega se najradije sjećaju žitelji prigradskih naselja.

- Jedno vrijeme najviše čuda dešavalo se na cirkus-placu u Sarajevu - prisjeća se Aleksa Kosmajac. To je utrina, livada, ledina, zapadno od Marijin Dvora (na jednom dijelu je sada hotel „Holidej In““). Preko tog prostora saobraćao je tramvaj „jedinica“ prema Novoj Željezničkoj stanici. Kasnije su izgrađene nove visoke stambene zgrade, a preko puta i zgrada Izvršnog Vijeća, te do nje zgrada Skupštine BiH i Filozofski fakultet.

Na toj livadi, s vremena na vrijeme, rasturane su cirkuske šatre, ringišpil, lunapark, kuća zabave i strave. Bilo je  skokova na trapezu bez zaštitne mreže. To je bio zabavni centar, sarajevski „Diznilend“, ili „Las Vegas“. Tih davnih 70-tih godina 20. vijeka cirkus je dolazio dva do tri puta godišnje. Najprije dođu kamioni čiji su šatori išarani lavovima, slonovima, žirafama - sve to u žarkim bojama i velikih dimenzija.

Mi Hrešani i stanovnici Bioska napuštali smo poljske radove. Sinove, kćeri, unuke, bake, djedove za ruke, spustimo se niz ove strane do Baščaršije, a odatle ko li tramvajem, a ko li šetnjom, uz razgledanje izloga, pa na Marijin Dvor. Pred šatrom uzmemo karte i uđemo unutra, gdje su sjedišta postavljena u obliku polumjeseca.

Na visokoj šatri bilo je mnogo konopaca, svjetiljki. Svjetlost se podešavala prema pojedinim tačkama: gutači vatre, letači na trapezu, hvatači ruke u zraku, stavljanje glave u zjale lavova, prolazak lavova i majmuna kroz obruč, stajanje slonova na zadnje noge i na postolje. Prije toga, pojedine tačke mogle su se vidjeti na reklamnim panoima, svuda po gradu i njegovoj okolini.

Slika

Foto: M.Đerković

Danas se na te table lijepe portreti političara pred izbore, a prije njih golišave pjevačice na kojima se obavezno vidi dio kravate za prve i duboki dekolte za druge. Oni su na tim tablama ostajali dok ih vrijeme ne uništi.

Na predstave se dolazilo i iz brojnih naselja iz Istočne i Srednje Bosne. Zato su ponavljane i po nekoliko puta  u toku dana. Raznovrsna publika doživljavala ih je na različite načine: vriskom, plačem, drhtanjem, izbezumljenim očima. Bilo je i bjekstava iz šatre, naročito mlađeg svijeta. Stariji svijet se ustručavao i gušio strah u sebi pred mlađim naraštajem. Hrešani i žitelji Bioska imali su temu razgovora poslije toga mjesecima. Pri tom je svako imao svoju priču, koja mu je najduže ostala u sjećanju...

Tekst preuzet iz knjige Mojsija Đerkovića - Istočni Stari Grad.

Za Kateru priredio Goran Karišik.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 04.02.2024. 16:21
    Ako pisac nije siguran u datum onda se treba reći. Onda ovako ispade površno pored dobre namjere. Ili da bar odgovori na primjedbe ukoliko su dobronamjerne, a jesu. Primjedba je dobronamjerna, bez ikakve zlobe.
    Doduše, kod u svjetu se istorija piše kako kome na um padne i kako mu odgovara.
  • Generic placeholder image
    Brigit Bardo 09.02.2023. 00:05
    Ma nemoj kvarit priču, jel bitno koja je godina!? Sve složeno i upakovano i sad se ti nađeš da palamudiš, nije ta, nego ta godina. Daj bježi
  • Generic placeholder image
    Slobodan 04.02.2023. 22:45
    I kaže Mojsije, "Bosna ispeglana udbaškom peglom", i to "kao islužena vjenčanica"!?
    E, svaka čast Mojsije na ovakvim pjesničkim figurama... taman za gusle i rakiju...
  • Generic placeholder image
    Familija 14.02.2021. 23:56
    Ova slika Kosmajaca ne može biti iz 1942. Možda je sa početka 1960-ih. Na slici sam prepoznala pokojnog Ranislava Kosmajca i njegovog djeda, roditeljei sestru, a on je 1955. godište.
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 54m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 47m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    13h 11m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 40m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    11h 32m
    0