Simović: „Plavi neveni“ njeguju i čuvaju narodnu tradiciju i izvornu pjesmu

07.09.2022. 15:42
0
IZVOR: katera.news

Proteklog vikenda je završen Šesnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži, koji je ove godine okupio oko 40 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Od 80 pjevačkih grupa, koliko je učestvovalo u takmičarskom dijelu u izvornom pjevanja, titulu sveukupnog pobjednika ponijelo je Pjevačko društvo „Plavi neveni“ iz Foče.

Ljubiša Simović, predsjednik ovog društva, istakao je da ovo udruženje osnovano prije 20 godina sa ciljem njegovanja i očuvanja narodne tradicije i izvornog pjevanja.

- Društvo je prvo osnovalo mladu pjevačku grupu koja i danas djeluje. Ne smijemo dozvoliti da mladi ljudi zaborave tradiciju svoga naroda, stoga nastojimo da im prenesemo ljubav prema srpstvu i tradiciji – istakao je Simović za Kateru.

Pored mlade pjevačke grupe, „Plavi neveni“ imaju i žensku pjevačku grupu.

- Naše društvo je učestvovavo na različitim takmičenjima. Na saboru u Vojkovićima učestvujemo godinama. Na Drugom saboru u Vojkovićima osvojili smo prvo mjesto, 2009. smo osvojili drugo mjesto, a ove godine smo proglašeni za sveukupnog pobjednika – rekao je Simović.

Kako je dodao, na ovogodišnjem saboru je dobio priznanje i za prvi glas u konkurenciji muškaraca.

- Kao pobjednici smo nagrađeni u svim disciplinama, za literarni rad, izvorno pjevanje i scenski prikaz na temu „Božić“ – rekao je Simović.

Simović je zahvalio SKUD-u „Vojkovići“, predsjedniku Organizacionog odbora Ranku Skakavcu, kao i Nedeljku Zugiću, ističući da je sabor u Vojkovićima primjer kako se čuva i njeguje narodna tradicija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 3m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 27m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 42m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 11m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 21m
    0