Симовић: „Плави невени“ његују и чувају народну традицију и изворну пјесму

07.09.2022. 15:42
0
ИЗВОР: katera.news

Протеклог викенда је завршен Шеснаести сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи, који је ове године окупио око 40 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Од 80 пјевачких група, колико је учествовало у такмичарском дијелу у изворном пјевања, титулу свеукупног побједника понијело је Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче.

Љубиша Симовић, предсједник овог друштва, истакао је да ово удружење основано прије 20 година са циљем његовања и очувања народне традиције и изворног пјевања.

- Друштво је прво основало младу пјевачку групу која и данас дјелује. Не смијемо дозволити да млади људи забораве традицију свога народа, стога настојимо да им пренесемо љубав према српству и традицији – истакао је Симовић за Катеру.

Поред младе пјевачке групе, „Плави невени“ имају и женску пјевачку групу.

- Наше друштво је учествоваво на различитим такмичењима. На сабору у Војковићима учествујемо годинама. На Другом сабору у Војковићима освојили смо прво мјесто, 2009. смо освојили друго мјесто, а ове године смо проглашени за свеукупног побједника – рекао је Симовић.

Како је додао, на овогодишњем сабору је добио признање и за први глас у конкуренцији мушкараца.

- Као побједници смо награђени у свим дисциплинама, за литерарни рад, изворно пјевање и сценски приказ на тему „Божић“ – рекао је Симовић.

Симовић је захвалио СКУД-у „Војковићи“, предсједнику Организационог одбора Ранку Скакавцу, као и Недељку Зугићу, истичући да је сабор у Војковићима примјер како се чува и његује народна традиција.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 41m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 35m
    0