Sindikat pokrenuo inicijativu za izmjene seta zakona

07.03.2020. 12:07
0
IZVOR: Srpska.info

Savez sindikata RS pokrenuo je inicijativu za izmjene seta zakona iz oblasti rada i zdravstva, sa ciljem zaštite žena – radnica, majki i budućih majki.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, prvim problemom apostrofirala je to što trudnice koje iz bilo kojeg razloga otvore bolovanje u toku trudnoće, za to vrijeme primaju 70 odsto plate.

– Drugi problem je kako riješiti pitanje radnica-trudnica, koje rade po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme, a koje prije isteka ugovora otvore porodiljsko. Takođe, majke koje otvaraju bolovanje radi njege djeteta za vrijeme bolesti, primaju naknadu plate kao za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, u umanjenom iznosu – naglašava Mišićeva.

Četvrtim problemom smatra to što za vrijeme korištenja porodiljskog, žena ima pravo na naknadu plate u visini prosječne plate.

– Tačnije, plate koju je ostvarila u toku posljednjih 12 mjeseci prije počinjanja porodiljskog zbog toga žena-porodilja može biti oštećena, ako u toku trajanja porodiljskog dođe do povećanja plate po bilo kom osnovu – ističe Mišićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata
Što prije započeti pregovore o povećanju plata Što prije započeti pregovore o povećanju plata
Putin: Kad je najteže tad smo najbolji – to je karakter našeg naroda Putin: Kad je najteže tad smo najbolji – to je karakter našeg naroda
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 46m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    8h 44m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 10m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    15h 25m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 4m
    0