Синдикат покренуо иницијативу за измјене сета закона

07.03.2020. 12:07
0
ИЗВОР: Srpska.info

Савез синдиката РС покренуо је иницијативу за измјене сета закона из области рада и здравства, са циљем заштите жена – радница, мајки и будућих мајки.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, првим проблемом апострофирала је то што труднице које из било којег разлога отворе боловање у току трудноће, за то вријеме примају 70 одсто плате.

– Други проблем је како ријешити питање радница-трудница, које раде по основу уговора о раду на одређено вријеме, а које прије истека уговора отворе породиљско. Такође, мајке које отварају боловање ради његе дјетета за вријеме болести, примају накнаду плате као за вријеме привремене неспособности за рад, у умањеном износу – наглашава Мишићева.

Четвртим проблемом сматра то што за вријеме кориштења породиљског, жена има право на накнаду плате у висини просјечне плате.

– Тачније, плате коју је остварила у току посљедњих 12 мјесеци прије почињања породиљског због тога жена-породиља може бити оштећена, ако у току трајања породиљског дође до повећања плате по било ком основу – истиче Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Што прије започети преговоре о повећању плата Што прије започети преговоре о повећању плата
Путин: Кад је најтеже тад смо најбољи – то је карактер нашег народа Путин: Кад је најтеже тад смо најбољи – то је карактер нашег народа
Превентивни преглед за раднице „Електродистрибуција“ а.д. Пале Превентивни преглед за раднице „Електродистрибуција“ а.д. Пале
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 15m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 24m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 3m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 31m
    0