Sjećanje na Milicu i Natašu čije djetinjstvo prekide snajperski hitac 1995. godine

10.03.2023. 08:47
1
IZVOR: katera.news

U ova današnja vremena svjedoci smo, nažalost, tužnih prizora stradanja nedužnog naroda, naročito djece, u ratom zahvaćenim područjima svijeta. 

Prije nekoliko godina internet i društvene mreže preplavile su slike ubijenog Sirijskog dječaka, kako nepomično leži na obali mora. Žrtva je utapanja, ali je žrtva nemilosrdnog rata koji je bjesnio na Bliskom Istoku. I baš on, trogodišnji Ajlan, postao je simbol stradanja i ratnog užasa. 

Koliko samo nedužne djece strada zbog krvavih politika nemilosrdnih svjetskih moćnika, koliko samo malih nedužnih stvorenja je izgubilo život u ratnoj mašineriji. 

Nažalost, primjera je mnogo. 

Listajući stranice naše istorije, koja je nažalost puna krvi i sukoba, zastanimo, bar na trenutak iz pijeteta ka žrtvama, na devedesetim godinama. 

Bosna i Hercegovina. Devedesete godine. Ratni sukobi. Skoro pa da nije bilo dana, tih crnih devedesetih, kad smrt nije bila glavna vijest. Ginulo se na sve strane. Zadah smrti osjećao se na svakom koraku. Smrt kao da je postala svakodnevnica. Kao da je i Bosna postala mali Vitlejem, kao da se i tu neki novi Irod izdigao pa ne mari za stradanjem djece.

Nemamo srca odvojiti niti jedno dijete čiji se život nasilno ugasio, odvojiti, niti ga posmatrati drugačije sem kroz Vitlejemsku djecu. Ni jedno dijete ubijeno tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini nije krivo za bezdušnu politiku domaćih i svjetskih vlastodržaca. Svako od njih, bez obzira kako se zvalo i čije ime nosilo, samo je dijete. Mnogo je mučnih primjera stradanja djece u proteklom ratu. Svaka od tih groznih priča otima težak uzdah iz grudi. Teško je izdvojiti pojedinačan primjer. Bog neka oprosti, grijeh je i pojedinačno govoriti o stradanju nevine djece. 

Jedan u nizu užasnih scena stradanja djece desio se na samom kraju ratnih sukoba u BiH.

Zla sudbina zastade na 1995. godini. 

Jedanaestog marta 1995. godine, negdje oko 15:00 časova, snajperski hitac prekinuo je djetinjstvo desetogodišnjoj Milici i devetogodišnjoj Nataši. Ne sluteći da ih zlo oko gleda kroz snajpersku optiku, bezazleno i bezbrižno Milica i Nataša, kao najbolje drugarice, dječijom igrom prkosile su sumornoj ratnoj svakodnevnici. Djevojčice, bezazlena djeca, naprasno su postala legitiman vojni cilj. Iz neposredne blizine, prema izjavam očevidaca i svjedoka stradanja, snajperista je pogodio Milicu i Natašu sa zgrade „Lorisa“. Nije im bilo pomoći. Uprkos brzoj intervenciji ljekara njihova malena, čista, slabašna srca nisu mogla da izdrže udar smrtonosnog olova. Izdahnule su na pločniku trga koji danas, besramno, nosi naziv „Trg heroja“. Iako se dobro zna ko je bio bezumnik koji je pritisnuo obarač i usmrtio dva nedužna života, pravda, bar ova ovozemaljska, ga ni do dana današnjih nije stigla.

Milica Lalović i Nataša Učur jesu srpska djeca, ali su simbol stradanja svakog djeteta u proteklom ratu, bez obzira na nacionalnost. Kako imati srce pa kazati ovo postradalo dijete je Srpsko ovo je Bošnjačko ovo...sva djeca su naša. Svako postradalo dijete opomena je svakom onom bezumniku koji je bio začetnik zla i sukoba. Sva postradala djeca su mučenici. Njihova ogromna žrtva obaveza je svima nama da se okrenemo jedni oko drugih, da se zapitamo kome i čemu su potrebni sukobi. 

Milica i Nataša danas jedna do druge počivaju. Njihovi nadgrobni spomenici, i spomenici mnoge stradale naše (naše=svih nas, bez obzira na naciju) djece, ali i spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i svaki spomenik i svaka humka djeteta širom svijeta, svjedok su teških i užasnih vremena, ali moraju da budu opomena da se više nikada i nikome slično zlo ne ponovi. 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  naomi samuel 14.03.2023. 04:00
  Jako sam iznenađena čudesnim iskustvom i čudima dr. Apata koja su se proširila internetom i svijetom. Dok je čudesno pomagao ljudima diljem svijeta da povrate svoje izgubljene ljubavnike, kontaktirala sam ga nakon što sam prošla kroz tolika svjedočanstva različitih ljudi kako im pomaže da vrate bivšeg ljubavnika, rekla sam mu za svog muža koji me ostavio prije otprilike 8 mjeseci, i otišao od kuće sa svime što sam imao, bila sam zbunjena kada mi je rekao da se samo smiješim i budem smirena uvjeravajući me da će sve riješiti u samo 48 sati. Nakon drugog dana nazvao me suprug, bila sam tako šokirana, prekinula sam poziv i nisam mogla vjerovati svojim ušima, stvarno me molio da mu oprostim i obećao mi je, dr alaba je super, možeš doći s njegovim gmailom: drapata4@gmail.com ili ga možete dobiti putem whatsappa / vibera na ovaj broj +66 81 302 8552, želim ti sve najbolje ne dopusti da ti itko oduzme tvog muškarca bez obzira na sve.. .
Povezane vijesti
Dola - pivski Vitlejem i Zid plača Dola - pivski Vitlejem i Zid plača
Potuklo se tridesetak mladića u centru Sarajeva Potuklo se tridesetak mladića u centru Sarajeva
Sutra mirni skup na mjestu gdje je stradala Azra Spahić (FOTO) Sutra mirni skup na mjestu gdje je stradala Azra Spahić (FOTO)
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  12h 27m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  14h 46m
  5
 • Utopila se dva tinejdžera
  2h 58m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  15h 45m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  9h 24m
  0