Sjećanje na protojereja-stavrofora Milorada Ljubinca

22.12.2023. 10:47
8
IZVOR: opstinasokolac.net

U svojoj porodičnoj kući u Sokocu, na današnji dan 2019. godine, u 72-oj godini života upokojio se protojerej-stavrofor Milorad Ljubinac, koji će trajno ostati u sjećanju naroda romanijskog kraja kao jedan od najomiljenijih i najpoštovanijih sveštenika.

Svoju svetu dužnost obavljao je na jedinstven način, iskreno vjerujući u dobrotu svakog vjernika. Služio je Bogu i narodu, bio pravi „narodni“ prota. 

Rodio se 1948. godine u selu Seljani, kod Rogatice u višečlanoj porodici, kao osmo dijete čestitih domaćina Gojka i Jovanke. Osnovnu školu zavšrio je u Rogatici. Otac se nadao da će njegov najmlađi sin ostati na selu, na težačkom imanju, nastaviti tradiciju dobrih domaćina, ali ga je to razmišljanje napustilo nakon susreta i razgovora sa mitropolitom Nektarijem Kruljom, na tradicionalnom narodnom saboru u Rogatici, na Preobraženje Gospodnje 1965. godine.

Mitropolit Nektarije Krulj je časnom domaćinu Gojku predložio da malog Milorada pošalje u Bogoslovsku školu u Beograd, što se i desilo. Tokom petogodišnjeg školovanja na Bogoslovskoj školi, pokazao je zavidno znanje i visoke moralne vrijednosti i bio jedan od najboljih učenika.

Nakon završetka školovanja, odlazi na odsluženje vojnog roka u Prizren, a poslije diplomiranja na Bogosloviji „Sveti Sava“ u Beogradu 1971. godine, u Staroj crkvi u Sarajevu rukopoložen je u čin đakona.

Iste godine, u sokolačkoj crkvi Svetog proroka Ilije rukopoložen je u čin prezvitera, da bi, nakon tromjesečne prakse u Staroj crkvi, bio postavljen za paroha dobrunskog i administratiora višegradskog, što je za mladog sveštenika bila izuzetna čast i ogromna obaveza.

Višegradski kraj će ga pamtiti kao brižnog sveštenika, čovjek od povjerenja, spremnog da posavjetuje i pomogne u nevolji.

U Sokolac dolazi u oktobru 1976. godine , gdje ostaje do kraja života.

Došao je u Sokolac u teško, odboženo vrijeme, kada se hulilo na Boga i crkvu, kada su iskreni vjernici skrivali svoja osjećanja, krišom odlazili u bogomolje, tiho se u svom domu Bogu molili i krsne slave slavili.

Znao je prota prići svakom Romanijcu, pa i nevjerniku, sa njim otvoreno razgovarati, posavjetovati ga, naći mu se u teškom trenutku. Tu plemenitu misiju obavljao je na jedinstven, može se reći – neponovljiv način.

U vrijeme njegovog službovanja u Sokocu, desio se pravi preporod Srpske pravoslavne crkve u ovom prostoru, opterećenom teškim zabludama prošlosti. Jedan je od najzaslužnijih sveštenika što su Sokolovići dobili crkvu Svetog Georgija, na čijem osvećenju se okupilo preko 15 hiljada vjernika iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, što je bilo prosto nezamislivo u to vrijeme. Silnu energiju je uložio u izgradnju Duhovnog centra „Romanijska Lazarica“ u Sokocu, sa kojim se s razlogom ponose Sokolac i Mitropolija dabrobosanska. Nemjerljiv je protin doprinos i u izgradnji manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji i Crkve Svete Petke u Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik, gdje je pokojni Milorad, danima i noćima pružao riječi utjehe nesrećnim roditeljima, koji su u februaru 1996. po drugi put sahranjivali svoje najmilije.

Bio je desna ruka blaženopočivšem mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju. Kao paroh sokolački, sreo se sa brojnim poznatim duhovnicima, među kojima su bili blaženopočivši patrijah Pavle i patrijarh moskovski i cijele Aleksij.

Prenosio je mladima svoje znanje o vjeri kao vjeroučitelj u sokolačkoj osnovnoj školi. Bio je sudionik brojnih seminara na kojima se razgovaralo o hrišćanstvu, organizovanim u Mitropoliji dabrobosanskoj, Velikoj Britaniji, Rumuniji, Kipru, Jermeniji, Grčkoj, Albaniji, Libanu i drugim zemljama.

Ostao je upamćen i kao veliki humanista, dugogodišnji član sokolačkog Crvenog krsta.

Nosilac je velikog broja priznanja, a, kako je često govorio, „najveće priznanje mu je bilo poštovanje vjernika“.

Penzionerki život prota Milorad je počeo na praznik Pokrova Presvete Bogorodice 2012. godine, kada se od vjernika oprostio služeći Svetu liturgiju u Crkvi Svetog proroka Ilije.

Dogodilo se to na dan kada je, daleke 1971. godine, u najstarijem sokolačkom hramu rukopoložen u čin prezvitera.

Prota Milorad je u svojoj svetoj i plemnitoj misiji imao nesebičnu podršku supruge Mirjane, sa kojom je izrodio kćerku Oliveru i sina Aleksandra, koji su im podarili šest unuka.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Istina 23.12.2023. 11:21
    Nama nije u ratu htio dati pomoć u hrani kad se dijelila jer je rekao da imamo rodbinu u Njemačkoj pa nam ne treba!
  • Generic placeholder image
    Veliki 22.12.2023. 20:26
    Naš veliki prota
  • Generic placeholder image
    Simo 22.12.2023. 16:32
    Ne dirajte Milorada,
    Legenda je to!
  • Generic placeholder image
    Javor 22.12.2023. 11:54
    Pravi pastir i pravi covjek!!! I treba da ga se sjecamo!
  • Generic placeholder image
    Milee 22.12.2023. 10:38
    Kako cemo bez tebe moj Milorade
  • Generic placeholder image
    Romanija u srcu 21.12.2023. 21:58
    Hvala za ovakve tekstove. Proto Milorad je bio i ostao legenda romanijskog kraja.
  • Generic placeholder image
    Penzos 23.12.2022. 12:37
    Crkveni Al Kapone
  • Generic placeholder image
    Goran 23.12.2022. 07:26
    Narod Sokoca je jedva prezivio od zalosti za protom
Povezane vijesti
U Sokocu sahranjen protojerej stavrofor Milorad Ljubinac: I nakon života živjećeš kroz svoja djela U Sokocu sahranjen protojerej stavrofor Milorad Ljubinac: I nakon života živjećeš kroz svoja...
Najčitanije
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    4h 8m
    5
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    23h 19m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    3h 58m
    0
  • Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme čeka ove sedmice
    16h 21m
    0
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    1h 59m
    0