Sjećanje na stravične zločine mudžahedina nad devetogodišnjom Mirjanom

28.12.2023. 08:52
3
IZVOR: katera.news

Kobna sudbina devetogodišnje Mirjane Dragičević, jedne od prvih žrtava mudžahedina u BiH koji su je na današnji dan, 28. decembra 1992. godine, u Ilijašu brutalno silovali, a potom ubili – jedan je od najtragičnijih slučajeva stradanja Srba tokom rata u Sarajevu.

Djevojčica Mirjana Dragičević žrtva je zločina mudžahedina i muslimanskih ratnih jedinica takozvane Armije BiH pod komandom Alije Izetbegovića, koje su tada probile liniju fronta kod Ilijaša u Srpskom Sarajevu i upale u selo Donja Bioča i tu izvršile monstruozne zločine.

Kad je ubijena mala Mirjana imala je samo devet godina i bila je jedna od prvih žrtava mudžahedina u BiH.

Prema iskazima svjedoka, tog kobnog jutra u dvorište Dragičevića upala su tri muslimanska vojnika, jedan bjeloputi i dva tamnoputa, koji su imali poveze preko glava.

Šestogodišnji Mirjanin brat Janko ostao je u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom došla do kućnih vrata jer su njena baka i bakina sestra jaukale u dvorištu.

Vojnici su uhvatili malu Mirjanu i odveli je u kuhinju. Tu su je silovali sva trojica i, dok ju je prvi vojnik silovao, bila je svjesna, dozivajući majku, koja joj nije mogla pomoći, da bi potom pala u nesvijest.

Vojnici su natjerali Radmilu da gleda silovanje kćerke, nakon čega su pucali iz vatrenog oružja u silovanu djevojčicu, koja je preminula, a zatim i u njenu majku i teško je ranili.

Mirjana je prvobitno bila sahranjena na mjesnom groblju u sarajevskoj opštini Ilijaš, ali toj sahrani majka Radmila nije prisustvovala jer se mjesecima u bolnici oporavljala od posljedica ranjavanja.

Na Radmilin zahtjev, zbog skrnavljenja groba, posmrtni ostaci ove nesrećne djevojčice preneseni su 5. septembra 2012. godine na Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Jedna majka😥 30.12.2023. 20:16
    Spavaj mirno mali napaceni andjele,a monstrumi neka gore u paklu i njihovi zli izdanci!
  • Generic placeholder image
    Predator 28.12.2023. 12:01
    Ovo ,"naši veliki Srbi" neće pročitati. I dalje izdaju Republiku Srpsku. Po lukavici prodaju stanove istim tim zlotvorima. Ulizuju im se za koju marku i čekaju da se nadroaju love pa da beže u Srbiju i malo smire svoju savest. Anđele sad si u Božijem zagrljaju a nama ostaje da te večno pamtimo
  • Generic placeholder image
    X x x 29.12.2022. 07:16
    Bog dusu da ti prosti i laka ti zemlja,andjele.To samo mogu monstrumi da rade.
Povezane vijesti
Mićo Vlahović Kroki - heroj Vogošće Mićo Vlahović Kroki - heroj Vogošće
Poginule dvije osobe kada je voz udario u njihov automobil Poginule dvije osobe kada je voz udario u njihov automobil
Pet lica povrijeđeno u udesu u Ilijašu Pet lica povrijeđeno u udesu u Ilijašu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 51m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 22m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 5m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    9h 57m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 12m
    0