Sjećanje na veliku srpsku pobjedu i odbranu Srpskog Sarajeva 1995. godine

17.06.2022. 10:52
3
IZVOR: katera.news

Ovih dana se navršilo dvadeset i sedam godina od pokretanja jedne od najvećih ofanziva na sarajevskom ratištu koju je preduzela tzv. Armija BiH. Operacija pod kodnim nazivom „Tekbir“ je započela u zoru 15. juna 1995. godine. Snage 1, 3, 4. i 7. korpusa muslimanske vojske (oko 46 hiljada vojnika, oko 500 artiljerijskih oruđa, dvadesetak tenkova) su otpočele istovremeni napad u više pravaca koji je imao za cilj okupiranje teritorije Srpskog Sarajeva i uništenje svega što je srpsko na tom prostoru.

U prvi mah muslimanske snage su postigle određene uspjehe taktičkog nivoa (najveći je bio presjecanje komunikacije Srednje – Semizovac u rejonu Ravnog Nabožića), ali su ipak doživjele veliki poraz. Prema nekim procjenama poginulo je oko hiljadu, a ranjeno oko tri hiljade Alijinih fanatika. Zvanični podaci govore o 404 poginula i 1.386 ranjenih vojnika tzv. Armije BiH.

Iako znatno malobrojniji, borci Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS su se uspjeli odbraniti jer su bili svjesni činjenice da iza sebe čuvaju svoju nejač, djecu, žene, roditelje, srpsku zemlju i svetinje. U toj beskompromisnoj borbi, ispoljavajući hrabrost, odlučnost, junačko držanje i visok borbeni moral, mnogi su dali svoj život. Među njima i komandant Blažujskog bataljona Igmanske brigade Slobodan Bratić. Treba naglasiti da su borcima VRS pritekli u pomoć specijalne elitne jedinice MUP RS koje su pomogle da se povrate izgubljeni položaji, posebno u rejonu Ravnog Nabožića kod Srednjeg.

Mada je nakon nekoliko dana bilo jasno da muslimanski fanatici neće uspjeti savladati srpsku odbranu, njihovo rukovodstvo je tek krajem mjeseca juna donijelo odluku o obustavljanju ofanzive, priznavajući tako još jedan vojnički poraz.

Vijest o velikoj srpskoj pobjedi i odbrani Srpskog Sarajeva se brzo proširila regionom i poslužila kao primjer drugima kako se bori za slobodu svoga naroda i kako se brani vjekovna srpske zemlja. O tome govore i dokumenti i novinski članci koji su tada objavljeni.

 Povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata ili stranice dnevnih novina, koji je vezan za period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Ilidzanski vojnik 07.07.2022. 09:17
    Za pogibiju komadanta treba pitati Sladu Tolja koji je licno umjesan u to vjerujem da je za to znao i pokojno Novica Sarafijan i zamjenik komadanta pokojni Rade Popovac ali da nije htio ili nije smio pricati o tome.Komadanta su ubili srpski izdajnici kojima je smetao kao casan i posten borac i vojskovodja koni nije dao profiterima da se bogate i pljackaju za takve nije bilo mjesta u bataljonu i zato im je smetao
  • Generic placeholder image
    Bratić 07.07.2022. 08:47
    Upravo tako tačno napisano
  • Generic placeholder image
    ARNAUT 17.06.2022. 13:01
    Slobodan Bratić jeste iz Blažuja, ali u tom trenutku je bio komadant Rakovičkog bataljona i poginuo na Veloj pod nerazjašnjenim okolnostima.
Povezane vijesti
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    10h 4m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    13h 28m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 57m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    11h 49m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    5h 26m
    0