Сјећање на велику српску побједу и одбрану Српског Сарајева 1995. године

17.06.2022. 10:52
3
ИЗВОР: katera.news

Ових дана се навршило двадесет и седам година од покретања једне од највећих офанзива на сарајевском ратишту коју је предузела тзв. Армија БиХ. Операција под кодним називом „Текбир“ је започела у зору 15. јуна 1995. године. Снаге 1, 3, 4. и 7. корпуса муслиманске војске (око 46 хиљада војника, око 500 артиљеријских оруђа, двадесетак тенкова) су отпочеле истовремени напад у више праваца који је имао за циљ окупирање територије Српског Сарајева и уништење свега што је српско на том простору.

У први мах муслиманске снаге су постигле одређене успјехе тактичког нивоа (највећи је био пресјецање комуникације Средње – Семизовац у рејону Равног Набожића), али су ипак доживјеле велики пораз. Према неким процјенама погинуло је око хиљаду, а рањено око три хиљаде Алијиних фанатика. Званични подаци говоре о 404 погинула и 1.386 рањених војника тзв. Армије БиХ.

Иако знатно малобројнији, борци Сарајевско-романијског корпуса ВРС су се успјели одбранити јер су били свјесни чињенице да иза себе чувају своју нејач, дјецу, жене, родитеље, српску земљу и светиње. У тој бескомпромисној борби, испољавајући храброст, одлучност, јуначко држање и висок борбени морал, многи су дали свој живот. Међу њима и командант Блажујског батаљона Игманске бригаде Слободан Братић. Треба нагласити да су борцима ВРС притекли у помоћ специјалне елитне јединице МУП РС које су помогле да се поврате изгубљени положаји, посебно у рејону Равног Набожића код Средњег.

Мада је након неколико дана било јасно да муслимански фанатици неће успјети савладати српску одбрану, њихово руководство је тек крајем мјесеца јуна донијело одлуку о обустављању офанзиве, признавајући тако још један војнички пораз.

Вијест о великој српској побједи и одбрани Српског Сарајева се брзо проширила регионом и послужила као примјер другима како се бори за слободу свога народа и како се брани вјековна српске земља. О томе говоре и документи и новински чланци који су тада објављени.

 Поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената или странице дневних новина, који је везан за период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

 Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Ilidzanski vojnik 07.07.2022. 09:17
  Za pogibiju komadanta treba pitati Sladu Tolja koji je licno umjesan u to vjerujem da je za to znao i pokojno Novica Sarafijan i zamjenik komadanta pokojni Rade Popovac ali da nije htio ili nije smio pricati o tome.Komadanta su ubili srpski izdajnici kojima je smetao kao casan i posten borac i vojskovodja koni nije dao profiterima da se bogate i pljackaju za takve nije bilo mjesta u bataljonu i zato im je smetao
 • Generic placeholder image
  Bratić 07.07.2022. 08:47
  Upravo tako tačno napisano
 • Generic placeholder image
  ARNAUT 17.06.2022. 13:01
  Slobodan Bratić jeste iz Blažuja, ali u tom trenutku je bio komadant Rakovičkog bataljona i poginuo na Veloj pod nerazjašnjenim okolnostima.
Повезане вијести
Вечерас Хуманитарни концерт "Ми смо дјеца неба" за помоћ дјеци са Косова и Метохије Вечерас Хуманитарни концерт "Ми смо дјеца неба" за помоћ дјеци са Косова и Метохије
Погинули борци Крсмановић и Михајловић постхумно одликовани Погинули борци Крсмановић и Михајловић постхумно одликовани
Џудистима „Фамоса“ највише медаља на Другом меморијалном турниру „Горан Самарџија“ Џудистима „Фамоса“ највише медаља на Другом меморијалном турниру „Горан Самарџија“
Најчитаније
 • Тужилаштво потврдило хапшење Лучића
  14h 23m
  10
 • Лице лишено слободе због покушаја убиства у Источном Новом Сарајеву
  15h 36m
  6
 • Бабаљ: "Незнани јунак из власти подржао СДС, нестала три гласа за ПДП" (ВИДЕО)
  10h 49m
  0
 • Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
  14h 45m
  2
 • Иста цијена струје и љети и зими
  17h 9m
  6