Сјећање на велику српску побједу и одбрану Српског Сарајева 1995. године

17.06.2022. 10:52
3
ИЗВОР: katera.news

Ових дана се навршило двадесет и седам година од покретања једне од највећих офанзива на сарајевском ратишту коју је предузела тзв. Армија БиХ. Операција под кодним називом „Текбир“ је започела у зору 15. јуна 1995. године. Снаге 1, 3, 4. и 7. корпуса муслиманске војске (око 46 хиљада војника, око 500 артиљеријских оруђа, двадесетак тенкова) су отпочеле истовремени напад у више праваца који је имао за циљ окупирање територије Српског Сарајева и уништење свега што је српско на том простору.

У први мах муслиманске снаге су постигле одређене успјехе тактичког нивоа (највећи је био пресјецање комуникације Средње – Семизовац у рејону Равног Набожића), али су ипак доживјеле велики пораз. Према неким процјенама погинуло је око хиљаду, а рањено око три хиљаде Алијиних фанатика. Званични подаци говоре о 404 погинула и 1.386 рањених војника тзв. Армије БиХ.

Иако знатно малобројнији, борци Сарајевско-романијског корпуса ВРС су се успјели одбранити јер су били свјесни чињенице да иза себе чувају своју нејач, дјецу, жене, родитеље, српску земљу и светиње. У тој бескомпромисној борби, испољавајући храброст, одлучност, јуначко држање и висок борбени морал, многи су дали свој живот. Међу њима и командант Блажујског батаљона Игманске бригаде Слободан Братић. Треба нагласити да су борцима ВРС притекли у помоћ специјалне елитне јединице МУП РС које су помогле да се поврате изгубљени положаји, посебно у рејону Равног Набожића код Средњег.

Мада је након неколико дана било јасно да муслимански фанатици неће успјети савладати српску одбрану, њихово руководство је тек крајем мјесеца јуна донијело одлуку о обустављању офанзиве, признавајући тако још један војнички пораз.

Вијест о великој српској побједи и одбрани Српског Сарајева се брзо проширила регионом и послужила као примјер другима како се бори за слободу свога народа и како се брани вјековна српске земља. О томе говоре и документи и новински чланци који су тада објављени.

 Поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената или странице дневних новина, који је везан за период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ilidzanski vojnik 07.07.2022. 09:17
    Za pogibiju komadanta treba pitati Sladu Tolja koji je licno umjesan u to vjerujem da je za to znao i pokojno Novica Sarafijan i zamjenik komadanta pokojni Rade Popovac ali da nije htio ili nije smio pricati o tome.Komadanta su ubili srpski izdajnici kojima je smetao kao casan i posten borac i vojskovodja koni nije dao profiterima da se bogate i pljackaju za takve nije bilo mjesta u bataljonu i zato im je smetao
  • Generic placeholder image
    Bratić 07.07.2022. 08:47
    Upravo tako tačno napisano
  • Generic placeholder image
    ARNAUT 17.06.2022. 13:01
    Slobodan Bratić jeste iz Blažuja, ali u tom trenutku je bio komadant Rakovičkog bataljona i poginuo na Veloj pod nerazjašnjenim okolnostima.
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 38m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 7m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 21m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 25m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 33m
    0