Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?

08.02.2023. 09:03
4
IZVOR: katera.news/oc-jahorina.com

Sarajevo i Jugoslavija su od 8. do 19. februara 1984. godine bili domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. Taj festival mladosti i sporta ušao je u istoriju olimpijskog pokreta, ne samo po mnogim rekordima koji su zabilježeni na takmičenjima, već i po onima koji su postignuti mnogo prije istinskog početka prvih zimskih olimpijskih igara održanih u ovom dijelu Evrope.

Godinu dana prije svečanog otvorenja XIV ZOI izgrađeni su svi potrebni objekti za njihovo održavanje, što znači da je ukupno realizovano 167 glavnih i više od 400 pomoćnih projekata. 

Slika

Za učešće na XIV ZOI prijavile su se reprezentacije 49 olimpijskih nacionalnih komiteta, što je bio do tada rekordan broj u istoriji zimskih olimpijskih igara uopšte. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika – sportista i njihovih pratilaca – više od 2500. Sarajevska olimpijada je postala pokretač razvoja zimsko – sportskog i kontinentalnog turizma u regionu. Domaćin takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama su bili Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević, Čvrsnica i drugi planinski masivi na užem i širem sarajevskom području, kao i grad Sarajevo.

Slika

U izgradnju objekata i infrastrukture na Jahorini za Olimpijske igre uloženo je ukupno 36.631.125 DEM (njemačkih maraka). Na Jahorini su organizovana takmičenja u veleslalomu, slalomu i spustu za žene.

 Prva olimpijska trka u veleslalomu organizovana je na Jahorini 13. februara 1984. godine. Veleslalom je bila prva trka Alpskih disciplina koja je održana na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Bile su ovo prve Olimpijske igre, gdje se muška i ženska takmičenja nisu održavala na istim stazama. Muški veleslalom, spust i slalom su održani na Bjelašnici.

Dan održavanja – ponedjeljak, vrijeme je bilo promjenljivo oblačno, a staza dobro pripremljena i nakrcana publikom. Staza “Olimpijski veleslalom” i danas nosi isto ime. Trku je nadgledao i sudio veliki broj Paljana, koji su bili najbrojniji na Olimpijadi.

Ljudi iz Pala su dali veliki doprinos u dovođenju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo, zahvaljujući sportskim uspjesima, ali i odličnoj sposobnosti da organizuju brojna takmičenja koja su prethodnih godina održana na Jahorini.

Slika

Trka je ostala zapamćena po velikom uzbuđenju i odličnom rezultatu dvije Amerikanke. Trijumfovala je Debbie Armstrong, ispred favorizovane Christin Cooper. Treća je bila Francuskinja Perrine Pelen. Na trci su učestvovale i četiri Jugoslovenke. Najuspješnija je bila Andrea Leskovsek, koja je trku završila na 16. poziciji. Trka je ostala još zapamćena po nekoliko izletanja sa staze, na svu sreću, sve se dobro završilo. 

Dodjela medalja je organizovana na platou ispred Skenderije u Sarajevu. Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine su bile najbolje organizovane igre do tada.

Spust je održan 16. februara 1984. godine.

Dan prije je na Jahorini bio trening, koji je rađen pod gustom maglom. Međutim, četvrtak je donio razvedravanje. Spust je vožen na stazi “Olimpijski spust” koja i danas nosi isto ime.

Najbrže su bile takmičarke iz Švajcarske. Michela Figini je trijumfovala rezultatom 01:13:36. 5 stotinki sporija je bila njena zemljakinja Maria Walliser, dok je bronzu uzela čuvena Olga Charvatova iz Čehoslovačke sa 17 stotinki zaostatka za vodećom. U trci nije učestvovala nijedna takmičarka iz Jugoslavije.

Slalom je održan 17. februara 1984. godine.

Slalom je vožen na najkraćoj jahorinskoj stazi “Olimpijski slalom” koja se i danas najčešće koristi. Petak je ponovo vratio veliku maglu, pa je trka bila otežana. 

Slika

Zlato je osvojila Italijanka Paoletta Magoni rezultatom 01:36:47, druga je bila Perrine Pelen iz Francuske sa rezultatom 01:37:36, a treća Ursula Konzett iz Lihtenštajna – 01:37:50. Najbolja Jugoslovenka je bila Mateja Svet, koja je trku završila na 15. poziciji. Trka je ostala poznata po čak 17 izletanja u prvoj vožnji, među kojima je bila Anja Zavadlav, i 4 izletanja u drugoj vožnji, među kojima je bila još jedna Jugoslovenka Nuša Tome.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Bartula Predrag 08.02.2023. 11:35
  Lično sam nosio Olimpijsku baklju
 • Generic placeholder image
  Skijaš 08.02.2022. 15:16
  Sjećam se 1984. ali mi više u sjećanju ostala 1992. kad su me istjerali.
 • Generic placeholder image
  A 13.02.2021. 10:09
  Sve nas to na kraju podsjeca na teror i protjerivanje srba iz Sarajeva.
 • Generic placeholder image
  Gogo 10.02.2021. 19:25
  Nemamo se cega sjecati
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Najčitanije
 • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
  2h 48m
  0
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  15h 25m
  2
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  19h 13m
  0
 • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
  18h 57m
  0
 • Krađa u Palama
  1h 6m
  0