Skandalozno pismo biskupa patrijarhu SPC: Jastrebarsko nije bio logor već prihvatilište

25.07.2022. 15:08
1
IZVOR: tanjug.rs

Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih (13. jula) biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni zagrebački nadbiskupom Jospom Bozanićem, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, već tvrde da je to bilo „prihvatilište“ u kojem su navodno mališani liječeni i pružana im je pomoć da prežive ratna dešavanja.

U veoma opširnom otvorenom pismu patrijarhu srpskom Porfiriju,objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije, Sabor SPC  optužuju da je ovom odlukom i obilježavanjem, kako kažu, „prihvatio retoriku i komunističku propagandu“ koja je, tvrde, „prepuna neistina i manipulacija“ kojima se navodno nedužnima „pokušava podmetnuti krivica za navodna mučenja i ubijanja djece koja su u hiljadama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spašena od smrti i preživjela teške ratne prilike“.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na majskom zasjedanju proglasio za svete mučenike jastrebarske i sisačke, a svoje mjesto u kalendaru tada su našli i sveti mučenici zvorničko-tuzlanski, sa datumom praznovanja 26. maja, kao i sveti mučenici bački - čije sjećanje je 10. januara.

Odluka Sabora je donijeta na osnovu molbe episkopa gornjokarlovačkog Gerasima koji je služio 13. jula liturgiju u sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, gdje je ove godine godine  prvi put molitveno proslavljen praznik Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih.

Zagrebačka nadbiskupija tvrdi da se odluka Sabora SPC, kako navode, „temelji na neistinitim činjenicama“, te da tako nešto, kažu, „može ozbiljno da naruši međusobno razumijevanje i zajedničko služenje istini između Zagrebačke crkvene pokrajine i čelništva Srpske pravoslavne Crkve“.

- Duboko žalimo za umrlom djecom, a ta se bol povećava kada se njihova stradanja pokušavaju iskoristiti na najgrublji način - piše u otvorenom pismu nadbiskupa zagrebačkih.

Oni smatraju da u „pogledu nedovoljno osvijetljenih tema iz prošlosti odnosa Hrvata i Srba, katolika i pravoslavnih treba da se, odbaci svaki pokušaj preuzimanja i produžavanja neistina promovisanih u komunizmu, kao i njihovo prilagođavanje nekim sadašnjim ideološkim i političkim ciljevima koji su suprotni Hristovom Jevanđelju i širenju nebeskog kraljevstva“.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine smatraju da je riječ o kleveti koja, kako kažu, udaljava katolike od pravoslavnih.

Tumačeći Molbu za kanonizaciju mučenika jastrebarskih i sisačkih, biskupima smeta navod episkopa gornjokarlovačkog Gerasima koji piše da Eparhija gornjokarlovačka duže vrijeme radi na prikupljanju podataka i to što iznosi, kažu, tvrdnju sa zaključkom da se radilo „o strašnim i nezapamćenim mučenjima nedužne dece u logoru Jastrebarsko  koji je bio formiran za vreme Drugog svjetskog rata“.

Smeta im i što u Molbi episkopa Gerasima piše da je „logor bio pod upravom časnih sestara kongregacije svetog Vinka Paulskog te je time direktna odgovornost za umiranje (jasno okvalifikirano kao usmrćivanje) djece pripisana i redovnicama“.

Navode i da se u molbi episkopa Gerasima koristi sintagma „priložena svjedočanstva i istorijske činjenice“ s tvrdnjom da ta svjedočenja, prema njihovom tumačenju, sa aspekta vjerodostojnosti „nemaju gotovo nikakvu vrijednost“, a ono što se, kažu, naziva „istorijskim činjenicama“ s njima su „zapravo u dubokom neskladu“.

Primjedba je biskupa i to što se u molbi epikopa Gerasima spominju arhivski dokumenti i brojne naučne studije znamenitih istoričara koje, kako kažu, „navodno potkrepljuju tvrdnju da su ta djeca stradala 'samo zato što su pravoslavne vjere', a da pritom ije navedeno na koje se dokumente i naučne radove, kao i istoričare to odnosi“.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine smatraju i da su „časne sestre (u logoru Jastrebarsko) klevetnički prikazane kao bešćutne i sebične“.

Posebno primjećuju da je u molbi episkopa Gerasima na nekoliko mjesta pomenut i nadbiskup Alojzije Stepinac i to, kako tvrde, „s tendencioznim opisima i negativnim prizvucima u tumačenjima, kao da je i on bio učesnik nekih zlodjela koja su, navodno, počinjena u tim prihvatilištima“.

Jastrebarsko je u istoriji zabilježeno kao dječji koncentacioni logor, koji je jula 1942. organizovao ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Logor Jastrebarsko bio je jedan od nekoliko dječjih logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Pored ovog logora, postojali su i dječiji logori u Sisku i Loborgradu. Logor je osnovan 12. jula 1942. prema odluci poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića. U logoru je prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske bilo zatočeno 3.336 dece, ujglavnom porijeklom sa područja Kozare i Korduna. Prema istom izvoru, u logoru je do kraja oktobra 1942. umrlo najmanje 449 dece.

Prema podacima Dragoja Lukića, u logoru je umrlo 768 djece.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Istok 26.07.2022. 08:01
    Pasji nakot!
Povezane vijesti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos" Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos"
"10.000 kuna za 100 komada djece pokopane" "10.000 kuna za 100 komada djece pokopane"
Najčitanije
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    21h 12m
    7
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    4h 17m
    2
  • Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija
    23h 18m
    1
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    8h 5m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    4h 58m
    0