Скандалозно писмо бискупа патријарху СПЦ: Јастребарско није био логор већ прихватилиште

25.07.2022. 15:08
1
ИЗВОР: tanjug.rs

Два мјесеца од одлуке Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве (СПЦ) и двије седмице од првог обиљежавања празника Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких (13. јула) бискупи Загребачке црквене покрајине предвођени загребачки надбискупом Јоспом Бозанићем, негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, већ тврде да је то било „прихватилиште“ у којем су наводно малишани лијечени и пружана им је помоћ да преживе ратна дешавања.

У веома опширном отвореном писму патријарху српском Порфирију,објављеном на сајту Загребачке надбискупије, Сабор СПЦ  оптужују да је овом одлуком и обиљежавањем, како кажу, „прихватио реторику и комунистичку пропаганду“ која је, тврде, „препуна неистина и манипулација“ којима се наводно недужнима „покушава подметнути кривица за наводна мучења и убијања дјеце која су у хиљадама, управо љубављу и бригом хрватских католика, спашена од смрти и преживјела тешке ратне прилике“.

Свети архијерејски сабор СПЦ је на мајском засједању прогласио за свете мученике јастребарске и сисачке, а своје мјесто у календару тада су нашли и свети мученици зворничко-тузлански, са датумом празновања 26. маја, као и свети мученици бачки - чије сјећање је 10. јануара.

Одлука Сабора је донијета на основу молбе епископа горњокарловачког Герасима који је служио 13. јула литургију у саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу, гдје је ове године године  први пут молитвено прослављен празник Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких.

Загребачка надбискупија тврди да се одлука Сабора СПЦ, како наводе, „темељи на неистинитим чињеницама“, те да тако нешто, кажу, „може озбиљно да наруши међусобно разумијевање и заједничко служење истини између Загребачке црквене покрајине и челништва Српске православне Цркве“.

- Дубоко жалимо за умрлом дјецом, а та се бол повећава када се њихова страдања покушавају искористити на најгрубљи начин - пише у отвореном писму надбискупа загребачких.

Они сматрају да у „погледу недовољно освијетљених тема из прошлости односа Хрвата и Срба, католика и православних треба да се, одбаци сваки покушај преузимања и продужавања неистина промовисаних у комунизму, као и њихово прилагођавање неким садашњим идеолошким и политичким циљевима који су супротни Христовом Јеванђељу и ширењу небеског краљевства“.

Бискупи Загребачке црквене покрајине сматрају да је ријеч о клевети која, како кажу, удаљава католике од православних.

Тумачећи Молбу за канонизацију мученика јастребарских и сисачких, бискупима смета навод епископа горњокарловачког Герасима који пише да Епархија горњокарловачка дуже вријеме ради на прикупљању података и то што износи, кажу, тврдњу са закључком да се радило „о страшним и незапамћеним мучењима недужне деце у логору Јастребарско  који је био формиран за време Другог свјетског рата“.

Смета им и што у Молби епископа Герасима пише да је „логор био под управом часних сестара конгрегације светог Винка Паулског те је тиме директна одговорност за умирање (јасно оквалификирано као усмрћивање) дјеце приписана и редовницама“.

Наводе и да се у молби епископа Герасима користи синтагма „приложена свједочанства и историјске чињенице“ с тврдњом да та свједочења, према њиховом тумачењу, са аспекта вјеродостојности „немају готово никакву вриједност“, а оно што се, кажу, назива „историјским чињеницама“ с њима су „заправо у дубоком нескладу“.

Примједба је бискупа и то што се у молби епикопа Герасима спомињу архивски документи и бројне научне студије знаменитих историчара које, како кажу, „наводно поткрепљују тврдњу да су та дјеца страдала 'само зато што су православне вјере', а да притом ије наведено на које се документе и научне радове, као и историчаре то односи“.

Бискупи Загребачке црквене покрајине сматрају и да су „часне сестре (у логору Јастребарско) клеветнички приказане као бешћутне и себичне“.

Посебно примјећују да је у молби епископа Герасима на неколико мјеста поменут и надбискуп Алојзије Степинац и то, како тврде, „с тенденциозним описима и негативним призвуцима у тумачењима, као да је и он био учесник неких злодјела која су, наводно, почињена у тим прихватилиштима“.

Јастребарско је у историји забиљежено као дјечји концентациони логор, који је јула 1942. организовао усташки режим Независне Државе Хрватске (НДХ). Логор Јастребарско био је један од неколико дјечјих логора у Независној Држави Хрватској. Поред овог логора, постојали су и дјечији логори у Сиску и Лоборграду. Логор је основан 12. јула 1942. према одлуци поглавника Независне Државе Хрватске Анте Павелића. У логору је према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача НР Хрватске било заточено 3.336 деце, ујглавном поријеклом са подручја Козаре и Кордуна. Према истом извору, у логору је до краја октобра 1942. умрло најмање 449 деце.

Према подацима Драгоја Лукића, у логору је умрло 768 дјеце.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Исток 26.07.2022. 08:01
    Пасји накот!
Повезане вијести
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Сутра обиљежавање 28 година од затварања логора "Силос" Сутра обиљежавање 28 година од затварања логора "Силос"
"10.000 куна за 100 комада дјеце покопане" "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 1m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    7h 45m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    11h 50m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    11h 54m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    23h 38m
    0